Honderdduizenden Brazilianen demonstreren tegen overheid

Op de Copacabana in Rio de Janeiro zijn duizenden demonstranten bijeen. Foto Reuters / Ricardo Moraes

Tienduizenden Brazilianen zijn vandaag de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering van president Dilma Rousseff. Alleen in hoofdstad Brasilia waren volgens de politie meer dan 25.000 betogers, zo meldt de Correio Braziliense. Ook in veel andere steden zijn duizenden tot enkele tienduizenden mensen op de been.

In totaal wordt in acht grote Braziliaanse steden – waaronder ook Rio de Janeiro - vandaag geprotesteerd, maar zijn er volgens de Correio nog eens zo’n tweehonderd demonstraties op andere plaatsen in het land. Volgens het persbureau Agência Brasil, dat in handen is van de overheid, verlopen de acties tot dusver rustig.

Update 22.55: Honderdduizenden demonstreren

Volgens voorlopige schattingen van de politie zijn in heel het land ten minste 381.000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren. De initiatiefnemers kwamen met hogere schattingen van rond de 600.000 deelnemers in honderd steden.

Onze correspondent Nina Jurna was erbij in Rio:

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Aan het werk tijdens anti Dilma demonstratie@ Rio de Janeiro http://t.co/aEpVlS3CzM

Zorgen over economie, valuta en corruptie

De demonstraties zijn een initiatief van activistische groepen, die het oneens zijn met het beleid van Rousseff en haar regering. Ze maken zich zorgen over de haperende economie, de steeds goedkoper wordende munt en toenemende inflatie. Maar misschien nog meer over de grootschalige corruptie in de Braziliaanse regering.

Zo zouden verschillende politici, vooral van de partij van Rousseff, smeergeld hebben aangenomen van staatsenergiebedrijf Petrobras. Dat gebeurde tussen 2003 en 2010, op het moment dat Rousseff in de raad van bestuur van het concern zat. In 2011 werd ze gekozen tot president van Brazilië.

Steeds minder steun voor Rousseff

Sinds het schandaal naar buiten kwam is de steun voor Rousseff in rap tempo gekrompen. In februari bleek uit een enquête van Datafolha nog dat 23 procent van de mensen haar weg wilde hebben. Anderhalve maand later was dat gestegen tot 62 procent. In een andere enquête van april gaf bijna twee derde van de ondervraagden aan dat Rousseff vervolgd moest worden voor haar rol in het grote corruptieschandaal.

De demonstratie van vandaag is de derde in een jaar tijd. Ook in maart gingen Brazilianen al eens de straat op. Toen kwamen er in het hele land 2,4 miljoen mensen opdagen, zo stelde de politie destijds. Een maand later werd er weer actiegevoerd.

    • Joost Pijpker