Abubakar Shekau: ik leef en ben nog leider van Boko Haram

Een screengrab uit een video die in oktober 2014 door Boko Haram is verspreid, waarop Abubakar Shekau te zien is.
Een screengrab uit een video die in oktober 2014 door Boko Haram is verspreid, waarop Abubakar Shekau te zien is. Foto AFP / Video Boko Haram

Terreurbeweging Boko Haram heeft geen leiderschapswissel ondergaan. Abubakar Shekau staat nog steeds aan het hoofd van de Nigeriaanse radicaalislamitische strijdgroep en is ook niet gewond of dood, heeft Shekau zelf verklaard. De aankondiging van president Idriss Déby van Tsjaad als zou Boko Haram zijn “onthoofd” is een leugen, zegt Shekau in een vandaag verspreide audio-opname.

De opname van acht minuten is door deskundigen toegeschreven aan Shekau, meldt persbureau AFP. Hij noemt Déby een tiran en een hypocriet. De Tsjadische liet afgelopen week bij de viering van Tsjaads onafhankelijkheidsdag weten dat Shekau gewond was geraakt en dat het leiderschap nu in handen was van ene Mahamat Daoud. Over hem is nagenoeg niets bekend, behalve dat hij volgens Déby bereid zou zijn tot een dialoog met de Nigeriaanse overheid.

Geruchten over dood

Al eerder werd bericht dat Shekau niet meer in leven is. De laatste keer dat Shekau van zich had laten horen was in maart. Toen zwoer de leider namens Boko Haram in een audioboodschap trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Het leger van Tsjaad vecht samen met een internationale coalitie tegen Boko Haram. Deby zei dat de terreurgroep ernstig verzwakt is en dat het een kwestie van tijd is voor die definitief wordt uitgeroeid.

    • Laura Klompenhouwer