Winnende foto vertelt drie verhalen ineen

De winnaar van de juryprijs in juli van de NRC's fotowedstrijd Nederland Fotografeert, thema Straatfotografie. Foto: Cor 't Hart

“De foto van de perfecte timing”, noemt de jury van Nederland Fotografeert deze opname van Cor ’t Hart. “Met de blik van de hond, het huppelende konijn en de man die dit alles volledig ontgaat, vertelt de foto drie verhalen ineen”.

De jury kent ’t Hart de vakjuryprijs voor het julithema ‘Straatfotografie’ toe. Hij wint twee passe-partouts en kaarten voor de officiële opening van Unseen Photo Fair & Festival.

Gepensioneerd beroepsfotograaf ’t Hart (67, Breda) maakte de foto op een zaterdagochtend in het Valkenbergpark in Breda. “Ik zat al een tijdje te kijken naar die man die in gedachten verzonken was en niet meer naar zijn hond omkeek. Toen sprong opeens dat konijn als uit een hoge hoed tevoorschijn.

Ik knipte gelijk. Ik heb een speciale instelling voor mijn camera gemaakt zodat hij automatisch razend snel scherp stelt. Ik wacht nooit. Een voetbalspits moet ook niet twee keer nadenken voor hij gaat schieten. Ik probeer nog wel altijd een redelijke compositie te maken. Hier loopt er een lijn van linksonder naar rechtsboven, een kijklijn die je ook vaak in de schilderkunst ziet.

Om zo min mogelijk op te vallen, heb ik bewust een kleine en lichte camera gekocht. Met tape heb ik de glimmende delen en het merk afgeplakt. Hij staat ook altijd op silent mode. De mensen horen en zien me niet. Ik probeer ook altijd rustig te bewegen.”

Vivian Maier

’t Hart werkte zijn hele leven als vakfotograaf, maar pas twee maanden geleden richtte hij zich op straatfotografie. “Al googlend ontdekte ik het werk van Vivian Maier en was heel erg getroffen door haar composities en emoties. Net als haar ga ik nu drie tot vier dagen per week de stad in om bijzondere dingen vast te leggen. Via Facebook en Instagram deel ik ze met de wereld.”

De techniek beheerst hij nog van zijn werk in de studio. “Een groot verschil is dat ik nu niet meer in opdracht, maar puur als hobby voor mijn eigen plezier fotografeer. Ik kijk daardoor veel meer ontspannen. Ik heb ook nog nooit zoveel resultaat en hartverwarmende reacties gehad.”

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand augustus is Vakantie in Nederland.

    • Joke Beeckmans