Voormalige Egyptische president Morsi in beroep tegen doodstraf

Mohamed Morsi zat tijdens de zittingen van de rechtszaak in een geluidsdichte kooi. Foto: EPA / Ali Malki

De door de rechtbank aangestelde advocaten van de voormalige president van Egypte Mohammed Morsi gaan in beroep tegen zijn terdoodveroordeling. Een van hen vertelde aan nieuwssite Ahram dat er te weinig bewijs tegen Morsi.

De doodstraf werd eerder dit jaar door een lagere rechtbank opgelegd aan Morsi vanwege zijn betrokkenheid bij een gewelddadige ontsnapping in 2011. Voor het lekken van staatsgeheimen aan Qatar kreeg hij ook nog levenslang. Ook daar gaan de advocaten tegen in beroep.

Het was al zeker dat de zaak tegen Morsi door een hogere rechtbank zou worden behandeld, omdat aanklagers in Egypte bij een doodstraf altijd het vonnis moeten laten bevestigen. Als de doodstraf door het hof wordt bevestigd, dan is het overigens nog maar de vraag of die ook wordt uitgevoerd. In Egypte wordt de doodstraf massaal toegekend, maar de uitvoering ervan gebeurt zelden.

Coup

Een jaar nadat Morsi op 30 juni 2012 democratisch was gekozen, werd hij 3 juli 2013 afgezet tijdens een militaire coup onder leiding van toenmalig minister van Defensie en huidig president Abdel Fattah el-Sisi. Enkele dagen ervoor waren miljoenen mensen de straat opgegaan om tegen Morsi en zijn beleid te demonstreren.

De Moslimbroederschap, waar Morsi lid van is, is in Egypte eind 2013 verboden en gekwalificeerd als ‘terroristische organisatie’. In de praktijk komt dat neer op onbegrensd hard optreden tegen alles wat met de Moslimbroederschap te maken heeft. Tegelijkertijd met Morsi werden meer dan negentig andere leden en sympathisanten van de broederschap ter door veroordeeld.

Morsi heeft volgens persbureau Reuters zelf geen advocaat aangesteld. Hij meent dat het proces tegen hem illegaal is, en stelt dat hij nog steeds de president van het land is.

    • Eva Smal