Vlag van VS geeft Cubanen hoop

Na 54 jaar is de Amerikaanse ambassade op Cuba heropend. Cubanen in de VS hopen het eiland snel te bezoeken.

Jongeren op Cuba lopen alvast vooruit op herstelde relaties tussen het Caribische eiland en de Verenigde Staten. Foto’s Alexandre Meneghini/Reuters

Marcos Moracen (48) probeert al de hele dag zijn neef Andrès in de Cubaanse hoofdstad Havana te bereiken om hem te feliciteren met de bijzondere dag. Maar de telefoonverbinding met Cuba is slecht en internet heeft zijn neef niet. „Dit is een historisch moment. Ik word emotioneel als ik de beelden zie van al die mensen bij de opening van de Amerikaanse ambassade”, zegt Moracen vanuit zijn woonplaats Miami.

Vrijdagmiddag werd bij de Amerikaanse ambassade in Cuba voor het eerst sinds 54 jaar weer de Amerikaanse vlag gehesen. De ambassade was vijf deccenia lang gesloten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was speciaal voor de gebeurtenis naar Cuba gevlogen en sprak de menigte toe. „We willen niet langer gevangenen zijn van de geschiedenis tussen onze beide landen”, zei Kerry, die sinds 1945 de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken is die een bezoek brengt aan het land.

„Ik hoop dat mijn neef erbij was”, zegt Moracen. De twee zagen elkaar 21 jaar geleden, in 1994, voor het laatst bij het strand van Brisa del Mar, in het oosten van Havana. „Ik vluchtte toen met een zelfgemaakt vlot richting Miami, samen met een groep vrienden. Mijn neef ging niet mee. Hij durfde niet.” Het lukte Moracen de overkant te bereiken en in Miami een nieuw leven op te bouwen. Zijn toen nog ongeboren dochter Joana, die inmiddels 21 jaar is en op Cuba woont, heeft hij nog nooit ontmoet. Met zijn vader was Moracen sinds zijn vlucht jarenlang gebrouilleerd. „Mijn vader is een fanatieke communist en kon niet begrijpen waarom ik weg wilde.”

Sinds de versoepeling in de relatie tussen de VS en Cuba, die vorig jaar werd aangekondigd door de Amerikaanse president Obama, zijn er al mondjesmaat veranderingen merkbaar op het Caribische eiland. Onlangs kondigde het Cubaanse staatscommunicatiebedrijf aan dat er 35 publieke wifiplekken in het land komen. Nu nog zijn internet en ook telefonie aan restricties en censuur onderhevig. Moracen: „Mijn dochter kan binnenkort hopelijk ook op Facebook, zodat ik regelmatiger contact kan hebben. Dan kan ze ook meer informatie krijgen over wat er in de rest van de wereld gebeurt.”

Ook wordt de veerverbinding tussen Amerika en Cuba na 54 jaar hervat. Vier bedrijven hebben inmiddels een vergunning gekregen om tussen Havana en Florida te gaan varen. De bedoeling is dat de verbinding goedkoper wordt dan een vliegticket tussen Havana en Miami, nu nog ruim vierhonderd dollar.

Voor Marcos Moracen is het belangrijkste dat hij straks vrij kan reizen naar Cuba en zijn familie na twee deccenia weer kan ontmoeten. „Ik had nooit gedacht dat ik mijn familie weer zou zien. Na vandaag geloof ik pas echt dat dit gaat gebeuren.”

    • Nina Jurna