Via Schevenings zand naar de Ziggo Dome

Het is de vraag of korfbalinternational Sophie Hansen (22) zaterdag ook zo mooi hoog kan springen. Dan staat ze bij de afzet immers tot haar enkels in het zand bij het NK Beachkorfbal in Scheveningen. Net als bij andere strandvarianten van bestaande sporten is zandkorfbal een stuk zwaarder dan veld- of zaalkorfbal. En omdat rennen in het rulle zand niet meevalt, vergt het een grotere handelingssnelheid. Vandaar dat sommige clubs een eigen zandbak hebben om ook buiten het beachseizoen te kunnen oefenen – het is een soort krachttraining.

Het toernooi markeert de overgang tussen het gezellige beachkorfbal en het reguliere seizoen dat volgende week begint. De lange weg naar wat vroeger ‘Ahoy’ heette, de jaarlijkse kraker om de landstitel die komend jaar voor het eerst in de Ziggo Dome gehouden wordt. Een kans op een thuiswedstrijd voor Hansen en haar ploeggenoten van Blauw-Wit.

Maar eerst het strand op. Waarbij de spelers op hun tellen moeten passen, want beachkorfbal is streng: een gele kaart is een doelpunt voor de tegenstander, een rode kaart is een reglementaire 5-0 nederlaag. Regels waarmee je de voetbalgeschiedenis zou kunnen herschrijven.

(Maar ook dan hadden we al onze WK-finales verloren.)

    • Arjen Fortuin