‘Veertig bootvluchtelingen omgekomen bij kust Libië’

Italiaans marineschip tijdens een reddingsactie, vorige week. Foto ANP/EPA/ITALIAN NAVY PRESS OFFICE

Ten minste veertig bootvluchtelingen zijn voor de Libische kust om het leven gekomen. De Italiaanse marine heeft de boot onderschept en meer dan driehonderd mensen gered.

De marine greep in omdat de boot in moeilijkheden verkeerde. Details daarover zijn niet bekend, al meldt Reuters dat het schip niet is gekapseisd. Vermoedelijk zijn de veertig migranten gestikt in het overvolle ruim van het schip. Volgens AP is de reddingsactie nog steeds in volle gang.

Sinds een speciale Eurotop eerder dit jaar mogen schepen die namens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex in het gebied actief zijn, 138 zeemijl ten zuiden van Sicilië opereren. Dat betekent dat marineschepen bijna in Libische territoriale wateren reddingsacties kunnen uitvoeren. Daarnaast worden er ook meer schepen ingezet.

Sinds dinsdag zijn vijftig migranten vermist nadat hun rubberboot op volle zee zonk. Tweeduizend migranten zijn afgelopen week gered.

    • Philippus Zandstra