Ophef in VS over kop en illustratie bij recensie in NRC

Een artikel in de boekenbijlage van NRC Handelsblad heeft tot boosheid geleid bij Karen Attiah, opinieredacteur bij The Washington Post. In een blog schrijft ze dat het gebruik van het ‘n-word’ in de krant van vrijdag 31 juli, in combinatie met de illustraties erbij, „walgelijk” is.

Het ging om een recensie van NRC-correspondent Guus Valk van drie Amerikaanse boeken over de rassenkwestie in de VS. Boven het stuk had de redactie de kop Nigger, are you crazy? gezet – een citaat uit een boek The Sellout van Paul Beatty. Een screenshot van de pagina uit NRC bereikte via sociale media ook de Amerikanen, die zich verwonderden en boos maakten over zowel het gebruik van ‘nigger’ in de kop als de illustraties van ‘blackfaces’, stereotype zwarte figuren met kroeshaar en rode lippen. Karen Attiah van The Washington Post noemt het in haar artikel „op z’n minst onbegrijpelijk, en op z’n ergst razendmakend” dat „een groep Nederlandse redacteuren” op deze manier probeerde „ras en racisme in de VS te bestuderen”.

De hoofdredactie van NRC stelt achteraf de keuze van de kop en de illustratie te betreuren, „omdat ze geen recht doen aan de genuanceerde strekking van het artikel”. „De redactie in Amsterdam wilde met een cynische kop de pessimistische toon van de drie boeken samenvatten. Die afweging gold ook voor de gekozen illustratie. Het was zeker niet onze bedoeling om mensen te kwetsen.” (NRC)