Politie mogelijk achter moordpartij in São Paulo

Een vrouw wier man behoort tot de slachtoffers van de schietpartij in Sao Paulo in rouw.
Een vrouw wier man behoort tot de slachtoffers van de schietpartij in Sao Paulo in rouw. Foto: AP / Andre Penner

De politie in de Braziliaanse stad São Paulo onderzoekt of politieagenten verantwoordelijk zijn voor de schietpartijen van gisteren, waarbij 18 doden vielen. Mogelijk zijn de moorden een vergelding voor de dood van twee collega’s afgelopen week.

Dat heeft de districtssecretaris van São Paulo, verantwoordelijk voor veiligheid, gezegd na een gesprek met de onderzoekers. Dat meldt persbureau Reuters. De politie in Brazilië is per jaar verantwoordelijk voor 2000 doden. Agenten die buiten hun werktijd betrokken zijn bij misdaden, worden vaak niet vervolgd.

Volgens de functionaris wordt geen enkel scenario uitgesloten, ‘inclusief de mogelijkheid dat politieagenten betrokken zijn’. Hij verwees daarbij naar de recent gedode collega’s.

Geen duidelijke link slachtoffers

De moorden vonden gisteren plaats in een tijdspanne van drie uur, in twee voorsteden van de grootste stad van Brazilië, vlakbij de plek waar de twee agenten eerder waren gedood. De aanvallers waren gemaskerd.

Bij een aantal schietpartijen waren dezelfde auto’s gezien door getuigen. Uit een eerste onderzoek van de kogels blijkt dat er in ieder geval geschoten is met een 9 mm pistool, van het type dat in Brazilië wordt gebruikt door de politie.

Volgens de veiligheidsfunctionaris was er geen duidelijke link te leggen tussen de slachtoffers. Zes van hen hadden een strafblad, uiteenlopend van huiselijk geweld tot openlijke geweldpleging en drugshandel. Zes mensen raakten gewond.

Amnesty

In Rio de Janeiro is de politie goed voor zestien procent van de moorden in de stad, bleek eerder deze maand uit onderzoek van Amnesty International. NRC-redacteur Maartje Somers schreef toen:

“Politiemannen schieten uit wraak kleine drugshandelaren en soms willekeurige burgers dood als een van de hunnen is getroffen. Bij slachtoffers worden routinematig wapens neergelegd, zodat de moord kan worden geregistreerd als ‘arrestatie na verzet’. [..] Agenten worden vrijwel nooit aangeklaagd. De politie, concludeert Amnesty, ‘opereert met totale straffeloosheid’.”

Lees het gehele artikel: Politie Rio blijft voorlopig moorden
    • Eva Smal