‘Nederland zeer actief tegen IS in Irak’

Nederlandse F-16's hebben de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak de laatste maanden fors opgevoerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Defensie. Alleen de VS en Groot-Brittanië zijn nog actiever in Irak. Vooral de laatste vier maanden zijn er veel bommen afgevuurd op doelen van IS. In die periode is er 450 keer sprake geweest van wapeninzet tegen IS-doelen met vier tot zes F16’s. In het eerste halfjaar vuurden de Nederlandse F-16’s 350 keer op doelen van IS in Irak. In een reactie laat minister Jeanine Hennis van Defensie weten dat ‘cijfers niet alles zeggen’, omdat het van de verschillende soorten missies afhangt of er veel of weinig bommen en raketten worden afgevuurd.

    • NRC