Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Oelewappers

Youp

Dus er kantelen twee hijskranen in je dorp terwijl er een stuk brug met een tiental meters wegdek tussen hangt. Ik heb het inderdaad over Alphen aan den Rijn. De schade is enorm. Het aantal gewonden verbijsterend laag. De enige dode is een hond. Zielig voor het beest en zijn baasje, maar al met al valt de immateriële schade dus mee.

Verder is het een puinhoop. Twee betrokken bedrijven worden aansprakelijk gesteld. Dat is een juridisch dingetje. Het gaat er vooral om welke verzekering dit klusje moet gaan dokken. Maar nou komt het: de burgemeester van Alphen stuurt de brief naar het verkeerde bouwbedrijf. Naar een aannemer die er helemaal niks mee te maken heeft. Een bouwer die toevallig ook Mourik in zijn naam heeft staan. De brief moest naar Mourik in Groot-Ammers en kwam bij Van Mourik in Opheusden. Ben je dan een oelewapper? Ja! Dan ben je een enorme sufferd.

Niemand is natuurlijk verbaasd over deze Alphense blunder. Iedereen denkt onmiddellijk aan het verhaal van Tristan van der V., die schizofreen was en daarom twee wapenvergunningen aanvroeg. Op het politiebureau in het stadje waren ze keihard en zeiden ze dat hij het eerst maar eens met een pistool moest proberen. Dan keken ze daarna wel verder. Het trieste resultaat is bekend. Maar na zo’n uitglijer ben je als burgemeester toch op je qui vive? Dan kijk je toch welke brief je tekent?

Waarom zitten er in ons land duizenden oelewappers achter bureautjes uit hun neus te grutten? Neem nou de politiemensen in Zevenbergen die de aangiftes van de afgelopen maandag vermoorde verpleegkundige Linda in behandeling namen. Zij werd bedreigd door een ex met een gewelddadig verleden. Het was niet direct een gevalletje voor de Rijdende Rechter. Linda deed niet een keer aangifte, maar twee keer en de bedreigingen waren zeer concreet. De bewijzen had ze bij zich. Ze had zelfs gehoord dat haar ex een wapen bezat. Er gebeurde niets. Helemaal niets.

Of waren de agenten al vast aan het staken voor een beter cao’tje? De aangiftes gingen op de digitale stapel. Het is namelijk heel druk in de metropool Zevenbergen. En toen? Toen werd ze doodgeschoten. Met dat wapen. De politie gaf toe dat er iets was misgegaan en dat dat goed onderzocht gaat worden. Wie gaat dat doen? Een uitgerangeerde politicus? Of doen ze het lekker zelf?

De politie denkt wel dat ze excuses aan de nabestaanden van Linda zullen aanbieden. Als die verontschuldigingen maar wel bij de juiste familie komen. Dat de burgemeester van Zevenbergen de brief niet per ongeluk naar een familie van een geheel andere Linda stuurt.

Wat zijn er toch veel oelewappers. Deze week begint Sail en drijven er een hoop dure bootjes op het Amsterdamse IJ. Miljoenen mensen komen daar naar koekeloeren. Ik wens ze succes. Een van die boten is ronduit omstreden. Dat is de Chileense barkentijn Esmeralda. Het schitterende schip wordt ook wel De Witte Dame genoemd. Op die boot is in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen die vrolijke Pinochet het in Chili voor het zeggen had, gruwelijk gemarteld. Ik bespaar u de details, maar neemt u van mij aan dat er nog steeds bloed aan de mast kleeft.

Hoe lang blijft zo’n schip schuldig? Weet ik niet, maar ik weet wel dat je er als gemeente Amsterdam niet op moet gaan feesten. En dat gebeurt. De burgemeester heft komende week op het ongetwijfeld blinkende dek een glas op het succes van Sail Amsterdam, de organisatie die heel laf roept dat ze apolitiek zijn. Het Stan Huygens Journaal in De Telegraaf doet er vast en zeker verslag van. En als je niet uitkijkt staat onze koningin er uitbundig naar te zwaaien. Niet aan papa denken Max.

En kom nou niet aan met de regel dat er met andere schepen ook geknokt is en dat ze bijna allemaal een bezoedeld verleden hebben. In dit geval leven de nabestaanden nog. De beulen zijn pas net veroordeeld. Op zo’n boot zuip je niet. Althans niet officieel. Ik had hem niet eens mee laten meedoen. Gaat Eberhard van der Laan over een paar weken een excuusbrief naar de nabestaanden sturen? Iets met nicht gewusst? Als hij die dan maar wel naar de goede families stuurt.