Opinie

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: Grapjes over ‘Drank & Drugs’ zijn nog steeds grappig

Het is inmiddels halverwege augustus en de mensheid is nog niet klaar met de hit van de illustere artiesten Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Al een kwartaal houdt het liedje (‘Als je bitch wil chillen is het geen probleem’, et cetera) de gemoederen bezig en maken mensen keileuke parodietjes. Nou, die zijn dus nog steeds leuk. Gehoord: ‘Ik heb jicht en spit’. (Lachen hoor.) ‘Ik heb Bach en Bruns.’ (Ta-dum-tsjj!) ‘Ik heb mentos en cola.’ (Yolo!) Wij. Komen. Niet. Meer. Bij.

Stelling: Slowakije? Buitengewoon verwarrend

In 1991 verklaarde Slovenië (landje onder Oostenrijk) zich onafhankelijk en scheidde het zich af van Joegoslavië (waar toen pas echt de pleuris uitbrak). In 1993 deed Slowakije ongeveer hetzelfde, waarmee er een eind kwam aan Tsjecho-Slowakije. Meer dan twintig jaar later zorgt dit nog steeds voor verwarring. Niet alleen lijken de namen op elkaar, ook de vlaggen zijn ongeveer hetzelfde. Daar moet wat aan gebeuren. Slowakije kwam als laatst, dus dat land moet zich anders noemen. Wij stellen voor: Anne-Merlijnië.

Stelling: De politie is toe aan een nieuwe auto

De politie loopt nu al een tijdje in zwart met fluoriserend gele pakjes. (Heel trendy, in 2004 was dat fluorgeel ook in de mode.) Volgende stap in de scotu-make-over: de auto’s. Oom Agent rijdt al godsgruwelijk lang in een witte wagen met oranje-blauwe strepen. En al even lang doet het pijn aan onze ogen. Het is net niet stylish genoeg om tijdloos te zijn. De politieauto zou ieder jaar moeten veranderen, net als het uittenue van een voetbalclub.

Stelling: Onzichtbare beestjes zijn een uitkomst

De trips heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan, maar sinds Nederland zich heeft ingezet voor de oprichting van een MH17-tribunaal vormen deze minibeestjes ineens een grote bedreiging voor het Russische volk en vaderland. Gevolg: geen Nederlandse bloem komt het land nog in, onze gerbera’s en chrysanten worden genadeloos verbrand. Best een uitkomst eigenlijk, deze Russische methode. Voor je het weet zitten die tripsen op je wiskundehuiswerk, parkeerboete of belastingaanslag. Levensgevaarlijk. De fik erin!

Stelling: Stuur de vluchtelingen uit Calais naar Lowlands

Lowlands raakt z’n kaarten dit jaar aan de straatstenen niet kwijt. Binnen een week moet de organisatie van het festival nog ruim 10.000 kaarten zien te slijten. Idee: geef ze weg aan de vluchtelingen in Calais. Zo hebben die illegale migranten een leuk uitstapje en zijn ze in Calais even van het probleem verlost. Ook fijn: in tegenstelling tot de straathoeken van de Franse havenstad zijn op het terrein wél douches en wc’s aanwezig. En van koepeltentjes zijn de meeste vluchtelingen toch al voorzien.

Stelling: We gebruiken Tinder helemaal verkeerd

Tinder is boos op een Amerikaanse journaliste van Vanity Fair. Zij durfde op te schrijven dat de dating-app maar om één ding draait: seks. Dat misverstand werd door Tinder meteen rechtgezet met een tirade op Twitter: uit „data” zou blijken dat de gebruikers op zoek zijn naar „meaningful connections”. Tinderaars en Tinderessen, knoop dit in jullie oren. De volgende keer als je na zes gin-tonics en twee uur smalltalk met je hitsige Tinderdate de kroeg verlaat, zorg dan die onenightstand een beetje betekenis heeft.

en Merlijn Kerkhof

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof