Schandalig, tienjarig kind aan de start

None
illustratie cyorian koscielniak

Met tien jaar is Alzain Tareq de jongste deelnemer ooit op een wereldkampioenschap zwemmen. Het piepkleine meisje uit Bahrein zwom op 7 augustus in Kazan de kwalificaties op de 50 m vlinderslag en was de traagste van alle 64 deelneemsters. Ware het zo zielig niet, men zou erom glimlachen.

Hoe kan de FINA, de internationale zwemfederatie, zoiets toestaan? Zoveel wetenschappers – Paolo David met zijn boek over de Mensenrechten in de Jeugdsport – hebben gewezen op de risico’s voor kinderen bij deelname aan internationale competities voor volwassenen.

Dr. Jeanne Dopbrak (universiteit van Pittsburgh) heeft aangetoond dat het beendergestel van een onvolwassen atleet op geen manier bestand is tegen de druk waaraan het elke dag wordt blootgesteld. En de beroemde Britse orthopedist, dr. Leslie Klenerman, stelt in zijn boek ABC of Sports Medicine: Musculoskeletal Injuries in Child Athletes dat een atleet die nog in volle groei is, meer risico loopt op blessures aan het beendergestel dan een volwassen atleet, omdat zijn beenderen nog poreus zijn en de verbindingen nog niet zijn gevormd.

Het Internationaal Olympisch Comité houdt zich op de vlakte. De Raad van Europa heeft wel al zijn nek uitgestoken. De commissie Cultuur en Opvoeding heeft in 1996 aan het comité van ministers gevraagd om een vaste minimumleeftijd tussen 16 en 18 jaar in te voeren voor internationale competities en kampioenschappen.

Wat de zaak onaanvaardbaar maakt, is dat de deelname van een tienjarig kind aan de wereldkampioenschappen tegen de regels van de FINA zelf ingaat. Toen de dertienjarige Chinese duiker Fu Mingxia tijdens de Olympische Spelen van 1992 een medaille won, heeft de FINA zelf de minimumleeftijd voor deelname op vijftien jaar gebracht. Hoe is het dan in ’s hemelsnaam mogelijk dat een meisje van tien in Kazan aan de start kon staan?

Refererend aan de conventie van de rechten van het kind van de Verenigde Naties en aan de verklaring over de ethiek in de jeugdsport spreekt Panathlon International zijn bezorgdheid uit. Laat de FINA haar eigen regels respecteren en kinderen onder de vijftien weghouden van elk internationaal toernooi. Nog beter zou zijn dat IOC en SportAccord voor alle internationale competities voor volwassenen een minimumleeftijd instellen gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek en op de specificiteit van de sportdiscipline.

Voorzitter Commissie Cultuur en Wetenschap Panathlon International

Donald Trump

Getrumpetter zonder toon

Trumpetism is a lot of noise, but no consistent tone.

Hans van Dijk

Decriminaliseren sekswerk

Amnesty neemt wijs besluit

Katoenplukken is een legale activiteit. Je hebt het recht jezelf aanbieden om katoen te plukken.

Tot zo’n 150 jaar geleden werd katoen vrijwel alleen geplukt door slaven. Geheel niet vrijwillig en in erbarmelijke omstandigheden. Er is toen een beweging ontstaan om de slavernij af te schaffen, niet om katoenplukken te verbieden.

Na afschaffing van de slavernij was de plantage niet meteen de hemel op aarde voor de plukkers. Maar omdat katoenplukken legaal was, konden vakbonden werken aan de arbeidsomstandigheden. Voor katoenplukkers is er inmiddels veel verbeterd. Daarom is het beleid van Amnesty International om sekswerkers te decriminaliseren een wijs besluit.

In 1980 heeft Janet Radcliffe Richards (The Sceptical Feminist) al laten zien dat sekswerken principieel geen andere behandeling behoeft dan willekeurig welke arbeid. Je kan, legaal, het spel van een Hollywoodster prachtig vinden en er zelfs geld voor betalen zonder geïnteresseerd te zijn in de achtergronden en omstandigheden van de betreffende persoon.

Waarom zou dat niet kunnen in geval van het spel van een sekswerker. Daarmee is niet gezegd dat de arbeidsomstandigheden van een sekswerker even ideaal zijn.

Daarom is het beleid van Amnesty International om sekswerkers te decriminaliseren een wijs besluit.

Het recht op seks met een persoon bestaat inderdaad niet. Het recht om seksuele handelingen aan te bieden bestaat wel degelijk. Net zoals het recht om je aan te bieden als advocaat, actrice (m/v) of (oud-)president. Uiteraard allemaal uit vrije wil.

Helaas is dat niet overal op de wereld het geval. Daarom is het beleid van Amnesty International om sekswerkers te decriminaliseren een wijs besluit.

Dr. A.C. de Landtsheer

Correcties en aanvullingen

Studentenverenigingen

De voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen in Bier moet je verdienen met studeren (10/8, p. 8) heet Floris-Jan ter Bruggen, niet Ten Bruggen.

    • Hans van Dijk
    • Vic De Donder
    • Dr. A.C. de Landtsheer