Imtech was anderhalve week eerder al opgegeven

Installatiebedrijf Imtech werd donderdag failliet verklaard. Maar eigenlijk viel het doek al veel eerder, toen de financiers nieuw noodkrediet weigerden.

Niet deze week, maar vorige week viel Imtech. Op woensdag 5 augustus, om precies te zijn. Die avond hoort financieel directeur Hans Turkesteen op het kantoor van huisadvocaat De Brauw van z’n veertig financiers dat hij toch geen noodkrediet krijgt. Ook al heeft het bedrijf dat al wel in een persbericht aangekondigd.

Na wekenlange, chaotische onderhandelingen staan er die woensdag voor de financiers vier verontrustende feiten vast.

Eén: de Duitse dochteronderneming heeft miljoenen euro’s extra nodig. Weer blijkt Duitsland een groter probleem dan gedacht.

Twee: Imtechs kredietverzekeraar Atradius overweegt het bedrijf niet meer te dekken. Als dat gebeurt heeft Imtech direct extra geld nodig om bijvoorbeeld leveranciers contant te betalen. Dat geld is er niet.

Drie: van de Duitse wet mogen banken geen bedrijf redden dat ten dode is opgeschreven. Anders worden ze aansprakelijk gesteld voor verliezen. Dit risico vinden de financiers, door punt één en twee, nu onaanvaardbaar groot.

Vier: een faillissement van de Duitse tak dreigt. Duitse managers kunnen namelijk ook aansprakelijk worden gesteld als ze te lang doormodderen. Zonder Imtech Duitsland kan het moederbedrijf haast onmogelijk overleven.

In die omstandigheden 75 miljoen euro extra geven is veel te gevaarlijk. De financiers geven Imtech definitief geen noodkrediet, vertellen ze Turkesteen. En dat betekent het einde van het grote Imtech (22.000 werknemers).

Er treedt nog een noodplan in werking. Eerder op de dag heeft de rechtbank Rotterdam op verzoek van Imtech alvast twee bewindvoerders aangewezen om een zogeheten pre-pack voor te bereiden – een faillissement direct gevolgd door een doorstart. Het bedrijf meldt dit niet aan beleggers.

De pre-pack mislukt. Er is wel interesse van een consortium om Imtech bijna geheel over te nemen, maar die deal komt niet rond.

Afgelopen donderdag is moederholding Imtech echt failliet gegaan, en ook drie financiële en administratieve bv’s. Een week eerder heeft de Duitse tak al faillissement aangevraagd. De rest van de bedrijfsonderdelen is nog niet failliet. Daarvoor worden kopers gezocht.

Tot nu toe hebben de curatoren één onderdeel verkocht: Imtech Marine, dat systemen installeert in de scheepsbouw. Ook zijn er vergevorderde gesprekken over verkoop van Imtech Nordic, de Scandinavische divisie. Bij die twee onderdelen werken 7.300 mensen, waarvan 1.300 in Nederland.

Nu de rest nog. Eerst proberen de curatoren de grootste stukken kwijt te raken, daarna zijn de kleinere aan de beurt. De Imtech-dochters die geen nieuwe eigenaar krijgen, zullen ook failliet gaan.

    • Teri van der Heijden
    • Carola Houtekamer