Hiehaa, ze is het echt!

Foto Martin Meissner/AP

Zo netjes als ze door de olympische arena stapte met haar dressuurpaarden Bonfire en Salinero – ze werd drie keer olympisch kampioen en nam deel aan maar liefst zeven Spelen – zo wild ging het er gisteren aan toe tijdens het Europees kampioenschap reining in de Duitse stad Aken. Anky van Grunsven zit hier op haar paard Whizashiningwalla BB. Die hoed daar hoort niet in haar gezicht. Ze verloor het hoofddeksel, maar ging daarna onverstoorbaar verder.

Na talloze cirkels, vliegende galopwissels, rundowns en, zoals op de foto, sliding stops, werd ze gisteren derde van Europa met het Nederlands team. Waar het bij de traditionele dressuur gaat om timing, souplesse en de esthetische samenwerking tussen ruiter en paard, is reining sinds 1946 de countryvariant van deze paardensport. Nooit eerder won Oranje een teammedaille op het onderdeel reining.