Eigenlijk was Imtech vorige week al opgegeven

Foto ANP

Het was niet deze week, maar vorige week dat Imtech viel. Woensdag 5 augustus, om precies te zijn. Die avond hoort financieel directeur Hans Turkesteen op het kantoor van huisadvocaat De Brauw van zijn veertig financiers dat hij toch geen noodkrediet krijgt. Ook al heeft het bedrijf dat al wel in een persbericht aangekondigd.

Dit is waarom het toch mis ging. Na wekenlange chaotische onderhandelingen staan er die woensdag voor de financiers vier verontrustende feiten vast:

Eén: de Duitse dochteronderneming heeft miljoenen euro’s extra nodig. Weer blijkt Duitsland een groter probleem dan gedacht.
Twee: Imtechs kredietverzekeraar Atradius overweegt het bedrijf niet meer te dekken. Als dat gebeurt, heeft Imtech direct extra geld nodig om bijvoorbeeld leveranciers contant te betalen. Dat geld is er niet.
Drie: van de Duitse wet mogen banken geen bedrijf redden dat ten dode is opgeschreven. Anders worden ze aansprakelijk gesteld voor verliezen. Dit risico vinden de financiers, door punt één en twee, nu onaanvaardbaar groot.
Vier: een faillissement van de Duitse tak dreigt. Duitse managers kunnen namelijk ook aansprakelijk worden gesteld als ze te lang doormodderen. Zonder Imtech Duitsland kan het moederbedrijf haast onmogelijk overleven.

In die omstandigheden 75 miljoen euro extra geven? Dat is veel te gevaarlijk. De financiers geven Imtech definitief geen noodkrediet, vertellen ze Turkesteen. En dat betekent het einde van het grote Imtech (22.000 werknemers).

Er treedt nog een noodplan in werking. Eerder op de dag heeft de rechtbank Rotterdam op verzoek van Imtech alvast twee bewindvoerders aangewezen om een zogeheten pre-pack voor te bereiden – een faillissement direct gevolgd door een doorstart. Het bedrijf meldt dit niet aan beleggers.

De pre-pack mislukt. Afgelopen donderdag is moederholding Imtech echt failliet gegaan. Voor elk van de aparte bedrijfsonderdelen, die nog niet failliet zijn verklaard, worden nu kopers gezocht. Tot nu toe zijn twee onderdelen, waar 1.300 mensen werken, verkocht.

Hoe kon het zover komen? Een tijdlijn.

Lees de hele reconstructie vandaag in NRC Handelsblad
    • Carola Houtekamer & Teri van der Heijden