Duitsland haalt Patriot-installaties terug uit Turkije

Duitsland haalt nog dit jaar zijn Patriot-installaties terug uit Turkije. De Patriots zijn in het zuiden van Turkije gestationeerd om de NAVO-bondgenoot tegen raketten uit Syrië te beschermen.

Premier Rutte samen met de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp op bezoek in Adana, waar tot januari Nederlandse Patriots waren gelegerd. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Duitsland haalt nog dit jaar zijn Patriot-installaties terug uit Turkije. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op gezag van bronnen rond de Duitse regering. De Patriots zijn in het zuiden van Turkije gestationeerd om de NAVO-bondgenoot tegen raketten uit Syrië te beschermen.

Dat de Duitse Patriots en de 260 militairen die ze aansturen terugkomen is geen verrassing, want de huidige missie zou begin volgend jaar aflopen. Volgens Der Spiegel heeft de Duitse regering de afgelopen dagen besloten dat de missie inderdaad niet wordt verlengd, ondanks de gespannen situatie aan de Turks-Syrische grens van de afgelopen tijd. Berlijn vindt dat de kans dat Syrische raketten Turkije bedreigen is afgenomen nu het regime en leger van de Syrische president Bashar al-Assad de afgelopen jaren verder zijn verzwakt.

Nauwe samenwerking met Nederland

De NAVO begon de Patriot-missie in zuid-Turkije in 2012, toen lidstaat Turkije te maken kreeg met de gevolgen van de burgeroorlog in Syrië. Aan de grens werd in die tijd hevig gevochten tussen het Syrische regeringsleger en rebellengroepen, wat ertoe leidde dat er regelmatig raketten terechtkwamen op Turks grondgebied. Dat gevaar is de afgelopen jaren verminderd, omdat het grensgebied met Turkije al lange tijd stevig in handen is van een aantal rebellengroepen die door Ankara worden gesteund.

Nederland was de afgelopen jaren ook betrokken bij de NAVO-missie en werkte nauw samen met het Duitse leger. Duitsland en Nederland beschikken beide als enige Europese NAVO-landen over het geavanceerde Amerikaanse Patriot-luchtafweersysteem. De Nederlandse Patriots kwamen in januari terug. Volgens Der Spiegel willen de Amerikanen hun Patriots en manschappen in oktober van dit jaar ook terugtrekken.

    • Pim van den Dool