Drink je graag door een rietje? Na deze video misschien niet meer

Dat er veel plastic afval in de zeeën drijft, wisten we al. En dat dieren daar last van hebben ook. Toch is deze video van een schildpad schrikken.

Een groep onderzoekers ving de Warana-zeeschildpad (wiki) in de zee bij Costa Rica. Ze zagen dat het beest wat in zijn neus had. Om te zien wat het was, probeerden ze het te verwijderen met de tang van een zakmes. De onderzoekers dachten dat het een parasiet was, maar het bleek een plastic rietje van maar liefst 10 centimeter. Je hoort een van de onderzoekers hard vloeken na de ontdekking.

“Don’t tell me it’s a freaking straw.”

Het verwijderen van het rietje doet de schildpad zichtbaar pijn, en tijdens de actie begint het dier te bloeden. De onderzoekers vonden echter dat ze niet konden wachten, omdat ze uren verwijderd waren van een dierenarts. Ook mochten ze het dier niet verplaatsen op last van een boete.

Na afloop behandelen de onderzoekers de neus van de schildpad met jodium. In een toelichting onder het filmpje op YouTube schrijft het team dat het bloeden na het verwijderen snel ophield. Uiteindelijk hebben ze de schildpad terug in zee gezet.

Het nare filmpje, dat inmiddels meer dan een miljoen keer is bekeken, wordt nu aangegrepen om erop te wijzen dat plastic voorwerpen, en dan vooral voor eenmalig gebruik, funest zijn voor de natuur:

“This video shows why plastic trash is detrimental to marine life and why especially drinking straws are one of the most useless items made out of plastic, especially if they end up as plastic trash in our oceans.”

De integrale video duurt acht minuten. The Leatherback Trust, waar de onderzoekers actief voor zijn, maakte een kortere versie:

Onderzoeker Nathan J. Robinson plaatste ook foto’s op zijn Facebook. Hij en zijn collega’s roepen mensen op die gegrepen zijn door de video om een bijdrage te doen aan hun onderzoek naar het paargedrag van de schildpadden.

Earlier today, Chris Figgener helped me to remove a 10 cm (4 in) plastic straw that was entirely embedded into the…

Posted by Nathan Robinson on maandag 10 augustus 2015