Evacuaties rond rampplek Tianjin - dodental opgelopen tot 85

Paramilitairen deden ook vanochtend onderzoek op het terrein waar woensdag in Tianjin de explosies plaatsvonden.
Paramilitairen deden ook vanochtend onderzoek op het terrein waar woensdag in Tianjin de explosies plaatsvonden. Foto Reuters / Jason Lee

Mensen die zich binnen een straal van drie kilometer van de verwoeste terminal in de Chinese stad Tianjin bevinden, moeten vertrekken. Staatspersbureau Xinhua waarschuwde vanochtend voor gezondsheidsrisico’s, omdat bewoners na de ontploffingen in aanraking kunnen komen met gevaarlijke chemische stoffen.

Tianjin werd woensdagnacht opgeschrikt door twee enorme explosies binnen een minuut, die op kilometers afstand te voelen waren. De explosies werden vemroedelijk veroorzaakt door een brand in een containerterminal met gevaarlijke stoffen. Hele kantoorgebouwen, containers en duizenden auto’s werden verwoest. Het dodental van de ramp is inmiddels opgelopen tot 85 en kan nog verder oplopen omdat er nog 25 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen

Op de rampplek zouden vanochtend nieuwe explosies zijn geweest en is een brand opgelaaid, zo meldden Chinese persbureaus. Sinds de explosies woeden er nog verschillende branden in de havenstad. Naast de doden vielen er honderden gewonden: de teller staat volgens de BBC op dit momenet op 721. Velen hebben verwondingen opgelopen door rondvliegend glas en ander puin.

Blussen brand mogelijk oorzaak kettingreactie

De precieze oorzaak van de ramp is nog altijd onbekend; het onderzoek van de autoriteiten loopt nog. Mogelijk is ondoordacht blussen van de brand in de opslagloods de oorzaak. Door de brand aanvankelijk met water te bestrijden, kan volgens deskundigen een kettingreactie op gang zijn gekomen met fatale gevolgen. Onder de 85 doden zijn 21 brandweerlieden, wat er waarschijnlijk op wijst dat er iets is misgegaan bij de bestrijding van de oorspronkelijke brand.

In de loodsen op het terrein in het Binhai New District lag onder meer ammoniumnitraat, kaliumnitraat en carbid opgeslagen. Een van de mogelijkheden is dat het carbid in aanraking is gekomen met water, waarbij het zeer explosieve gas acetyleen ontstond. De Chinese regering stelde gisteren een landelijk inspectieprogramma in om gevaarlijke chemicaliën en explosieven in het land te controleren.

Tianjin ligt ongeveer 120 kilometer ten zuidoosten van de Chinese hoofdstad Beijing. Een lokale ambtenaar zei donderdag dat er vervangende huisvesting moest worden gevonden voor 3.500 mensen uit de omgeving van de rampplek. Dat aantal kon volgens hem nog oplopen tot 6.000. Donderdagavond waren tien scholen ingericht voor de opvang van mensen die niet terug konden naar hun huis.