COA: lege bedden azc’s gebruiken voor opvang nieuwe asielzoekers

Ongeveer 750 tot duizend bedden in opvangcentra voor asielzoekers blijven vaak leeg terwijl het aantal opvangplekken in de asielzoekerscentra (azc’s) steeds schaarser wordt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil deze bedden gaan gebruiken voor de opvang van nieuwe asielzoekers.

Bedden voor asielzoekers in de IJsselhallen in Zwolle, een van de locaties die het COA heeft ingericht voor extra opvang. Foto ANP / Vincent Jannink

Ongeveer 750 tot duizend bedden in opvangcentra voor asielzoekers blijven vaak leeg terwijl het aantal opvangplekken in de asielzoekerscentra (azc’s) steeds schaarser wordt. Veel vluchtelingen met een verblijfsvergunning slapen liever bij familie of vrienden dan in een azc, meldt de NOS. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil deze bedden gaan gebruiken voor de opvang van nieuwe asielzoekers.

Het percentage bedden in de azc’s dat in de praktijk nu ongebruikt blijft, ligt volgens het COA op een kleine tien procent. De asielzoekers die bij familie of vrienden slapen, hebben formeel recht op hun bed in het azc. Ze verblijven nu vaak buiten het azc omdat ze liever onder hun familie en vrienden zijn, maar ze kunnen het azc officieel niet verlaten. Het aanbod van sociale huurwoningen is namelijk beperkt en daardoor kunnen ze dus nergens terecht.

Het COA wil de situatie rond de lege bedden aanpakken omdat er in het hele land een tekort aan plekken in de opvangcentra is. Momenteel wonen er meer dan 28.000 asielzoekers in opvangcentra, van wie ongeveer de helft een (tijdelijke) verblijsvergunning heeft, maar niet doorstroomt door het tekort aan huurwoningen. Het COA wil voor de asielzoekers die niet in de azc’s slapen en wel een verblijfsvergunning hebben nu een zogenaamd zelfzorgarrangement (zza) invoeren: de vluchtelingen moeten zich dan nog wel elke week bij een azc melden, maar doen afstand van hun plek in ruil voor een vergoeding.

VNG: kans op verliezen regie spreiding

Woordvoerder van het COA Jan Stalman zegt tegen de NOS dat er “in tijden van grote schaarste gezocht wordt naar onorthodoxe oplossingen door partijen in de asielopvang”. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is niet enthousiast over de plannen van het COA, zegt een woordvoerder tegen de NOS:

“Gemeenten verliezen het overzicht doordat niet duidelijk is welke statushouder waar woont. Bovendien kan een ongewenst gevolg zijn dat er op plekken in grote steden er een concentratie vluchtelingen komt te wonen. Het is niet wenselijk als je de regie op de spreiding verliest.”

Vluchtelingenwerk Nederland is positiever. “Als het op vrijwillige basis is en iemand die recht heeft op een plek altijd terug kan, hebben we geen bezwaar tegen deze maatregel”, aldus een woordvoerder.

    • Pim van den Dool