Rutte begrijpt acties politie niet

Het kabinet maakt geen geld vrij om de aangeboden loonsverhoging van ruim 5 procent voor rijksambtenaren nog eens te verhogen. Dat zei premier Mark Rutte gisteren na de wekelijkse ministerraad. Aanleiding voor de uitspraak was dat Rutte werd gevraagd naar de acties van politieagenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook onderwijzers en buschauffeurs gaan staken. Rutte zei niet te begrijpen waarom politieagenten nu staken. Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens hem veel hoger dan in marktsectoren en bij het huidige niveau van inflatie „ongekend”.

De politievakbonden breiden hun gezamenlijke protestacties uit. Dat maakten de bonden NPB, ACP, ANPV en VMHP deze week bekend in een gezamenlijke verklaring. Ze willen onder meer actievoeren op Prinsjesdag en tijdens Sail Amsterdam. De politiebonden voeren al maanden actie voor een betere cao. De politie hoopt dat de acties steeds meer impact hebben. De uitgestelde voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, en weigering van de politie om te komen zolang een melding niet ernstig genoeg is. Ook flitsen veel agenten automobilisten nu pas als ze minimaal 40 kilometer te hard rijden. De Staat loopt zo flink wat inkomsten mis. Het idee is: als burgemeesters er maar genoeg last van krijgen, dan zullen ook zij minister Ard van der Steur onder druk zetten. Intussen geeft de minister geen duimbreed toe. „Zoveel maanden actievoeren zonder enig resultaat, heb ik na 35 jaar niet eerder meegemaakt”, zei een NPB-vakbondbestuurder eerder.