Meer dan de helft arriveert in Griekenland

Bijna een kwart miljoen vluchtelingen zijn dit jaar aangekomen in Europa. De teller staat op 237.000 en gaat nog voor het einde van de maand over de 250.000 heen. Dat meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag. In heel 2014 staken 219.000 vluchtelingen de Middellandse Zee over. Volgens de IOM worden elke dag ongeveer duizend bootvluchtelingen gered. Sinds het begin van het jaar zijn waarschijnlijk 2.300 mensen omgekomen, een record. Meer dan de helft van de vluchtelingen arriveert in Griekenland. De regering in Athene heeft 134.988 mensen geteld, die vanuit Turkije de korte oversteek naar eilanden als Kos, Lesbos, Chios en Samos maken. De meeste doden vallen tijdens de overtocht tussen Libië en Italië. Desondanks hebben ongeveer 100.000 vluchtelingen die oversteek tot nu toe weten te maken.

    • NRC