Bloemkoolsoep van Niven Kunz

Ooit moest ik een foto maken van een bloemkoolhandelaar in de kop van Noord-Holland. Jammer dat zijn hal leeg was, ik had hem daar graag met een bloemkool vereeuwigd. Toevallig stond er buiten een vrachtwagen met de eerste bloemkolen van de koude grond die net binnengekomen waren. Bijzondere bloemkolen eigenlijk wel, ze kwamen van Texel. Van Texel? Jazeker, de eerste bloemkolen van de koude grond komen altijd van Texel, vertelde de man zonder een spoor van enthousiasme. En wat doet u daarmee, vroeg ik. De man keek mij niet begrijpend aan en haalde zijn schouders op. ‘Het zijn gewoon bloemkolen hè?’ Ze gingen dus anoniem op de grote hoop. Voor een Fransman zou zoiets onbegrijpelijk zijn, als je een eiland hebt waar een primeur vandaan komt dan doe je daar een strik omheen. Wie op het Franse ‘Texel’ van de boot zou stappen, zou verwelkomd worden op het bloemkooleiland en de restaurants zouden het expliciet op hun kaarten vermelden. Enfin, we zijn hier niet in Frankrijk.
Niettemin heeft de bloemkool in de afgelopen jaren een leuke carrière gemaakt in de Nederlandse keuken. Geen restaurantkeuken lijkt nog zonder bloemkoolcrème te kunnen en regelmatig treffen we gebakken, gemarineerde, verpulverde of anderszins verwerkte bloemkool op het bord.
In het restaurant van Niven Kunz speelt de bloemkool ook een belangrijke rol. In deze video maakt hij er soep van.

    • Ronald Hoeben