Bijna 1.300 aanmeldingen voor claim Birmaspoorlijn

Onthulling van het Birma-Siam monument in de tuin van het militair tehuis Bronbeek in Arnhem, in 2005. Foto ANP/VIDIPHOTO

Bijna 1.300 mensen hebben zich namens nabestaanden van dwangarbeiders die aan de Birmaspoorlijn hebben gewerkt gemeld voor een claim bij de Nederlandse overheid. Volgens de stichting die de claim voorbereidt hebben veel overlevenden en nabestaanden nooit compensatie gekregen.

Onder de aanmeldingen zijn 33 overlevenden van de Birmaspoorlijn, zo meldt de Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR). De stichting liet begin dit jaar weten een claim voor te bereiden tegen de Nederlandse Staat om nabestaanden alsnog in aanmerking te laten gekomen voor het geld en riep betrokkenen op om zich te melden.

Oproep in 1954 niet gezien

De beruchte Dodenspoorlijn werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd in Birma en Thailand door de Japanse bezetter. Het land gebruikte daarvoor tienduizenden dwangarbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken. Ook krijgsgevangenen moesten aan het project meewerken. Meer dan 100.000 mensen kwamen bij de aanleg om het leven, waaronder drieduizend Nederlanders.

Toen Nederland na de oorlog de spoorlijn aan Thailand verkocht was het de bedoeling dat een deel van dat geld aan de meer dan Nederlandse 17.000 dwangarbeiders uitgekeerd zou worden, en anders aan hun nabestaanden. Een bericht waarin betrokken werden opgeroepen zich te melden verscheen in 1954 in de kranten, maar werd door niet door iedereen gezien.

    • Philippus Zandstra