Beurslosers, Buffett en nieuwe bedrijven

De week aan de hand van infographics op NRC Q.

Van het Erasmus tot de boardroom

Waar moet je studeren als je in de top van het Nederlandse bedrijfsleven terecht wilt komen? NRC Q bekeek waar de 250 topmannen en vrouwen van bedrijven genoteerd aan de AEX, Midkap en Smallcap studeerden. De hofleverancier? De Erasmus Universiteit in Rotterdam. Bijna 11 procent van de leden van de raden van bestuur komt van die universiteit.

Klik of tap op de getallen om door de grafieken te navigeren

R.I.P. Imtech

Een van de grootste faillissementen van de afgelopen decennia: de ondergang van Imtech. De technisch dienstverlener veranderde van een beurslieveling in een beursloser. En dat zien we terug in zowel de korte- als langetermijnkoers: Uit een data-analyse van NRCQ blijkt dat Imtech in vier jaar tijd al de grootste koersdaling van de AEX of Midkap meemaakte.

Tap of hover over de bollen in onderstaande grafiek voor meer informatie

Alibaba in de aanval

Over beurslievelingen gesproken: het Chinese internetimperium Alibaba haalde met zijn beursgang vorig jaar ruim 25 miljard dollar op. Blije beleggers dus. De koers van het bedrijf steeg in een paar maanden tijd naar 119 dollar, maar sinds de piek in november daalt de prijs van het aandeel. Hoe staat Alibaba er nu voor?

Cosmic cash

Deze week landde satelliet Rosetta op 67P/Churyumov-Gerasimenko, een komeet vlakbij de zon. Hier zal het 3 duizend kilo wegende voertuig chemische processen gaat bestuderen. Maar wat kost dat nou eigenlijk, zo’n ruimtemissie?

Too Rich To Fail?

67,3 miljard, zo veel bedraagt het eigen vermogen van de bejaarde superbelegger Warren Buffet. Deze week kocht hij met zijn megaholding Berkshire Hathaway de vliegtuigonderdelenbouwer Precision Castparts voor een luttele 37 miljard dollar. Wat maakt hem het uit: zijn bedrijf presteert beter dan de beurs, zoals je ziet in onderstaande grafiek. Maar bestaat er ook iets als té rijk zijn?

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Het gaat beter met de bedrijvigheid in Nederland, stelt kredietbeoordelaar Graydon maandag in een rapport. De uitkomstem van hun data-analyse in een notendop: een bedrijf starten in Noord-Holland blijft booming en de nettogroei - het aantal starters minus het aantal faillissementen en opgeheven bedrijven - neemt toe.

Behalve opvallend genoeg in Utrecht dan. De regio kampt met een stijging van het aantal faillissementen waardoor de regio, gekeken naar de ontwikkeling van de nettogroei, achterblijft bij de rest van het land.

En verder:

  • Economische groei: ↑ (0,1 procent in 2015 kw I)
  • Vertrouwen ondernemers: ↑ (+3 punten)
  • Omzetontwikkeling detailhandel: ↑ (+4,7 procent t.o.v. juni 2014)
  • Aantal vacatures: (+6.000 t.o.v. 2015 kw I)
  • Export: ↑ (+1,7 procent t.o.v. juni 2014)
      • Yordi Dam