Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Amerikaanse gijzelaar Kayla Mueller door leider IS verkracht’

Archiefbeeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.
Archiefbeeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Foto ANP/EPA/FURQAN MEDIA

De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller is meerdere keren verkracht door Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. Mueller overleed in februari dit jaar na een gevangenschap van achttien maanden. Eerder leek het erop dat Mueller tijdens haar gevangenschap juist goed was behandeld.

Dat melden zowel ABC als
The Independent. Mueller zou daarnaast zijn gemarteld. De krant en zender baseren zich op interviews met yezidi-meisjes die met Mueller gevangen hebben gezeten. Hun verhalen worden bevestigd door Amerikaanse overheidsbronnen.

“Met respect behandeld”

Eerdere berichten over Muellers gevangenschap wezen erop dat de 26-jarige vrouw goed werd behandeld. Zo schreef de hulpverleenster in een emotionele brief dat ze “volledig ongedeerd was en in goede gezondheid verkeerde.” Daarnaast schreef Mueller dat ze met “veel respect en vriendelijkheid werd behandeld.”

Volgens ooggetuigen zou Al-Baghdadi Mueller echter herhaaldelijk hebben verkracht in een huis in al-Shadadiya, waar zij met vier Yezidi’s werd vastgehouden. Het huis was van de Tunesische jihadist Abu Sayyaf die in mei dit jaar bij een Amerikaanse aanval om het leven kwam. Zijn vrouw Umm Sayyaf werd daarbij gevangen genomen; zij wordt gezien als een sleutelfiguur in de slavenhandel van IS.

Strijders van IS worden door de beweging beloond met gevangengenomen vrouwen. De New York Times publiceerde twee dagen geleden een omvangrijk verhaal over de praktijk. Vooral de yezidi’s, een minderheid in Syrië, moeten het hierbij ontgelden. Bijna 3.200 yezidi-vrouwen zijn in handen van de terreurgroep; zij worden gebruikt om nieuwe strijders te rekruteren.

Mueller zat sinds 2013 vast

Kayla Mueller werd in 2013 door IS gevangengenomen toen zij in de Syrische stad Aleppo voor Artsen Zonder Grenzen aan het werk was. Mueller was in de zwaar belegerde stad met een vriend of collega om op het kantoor van de hulporganisatie een internetverbinding te herstellen. Eerder had ze vluchtelingen geholpen aan de grens met Turkije.

Volgens IS is Mueller begin dit jaar in Raqqa omgekomen door een luchtaanval van de Jordaanse luchtmacht. Haar overlijden werd bevestigd door de Amerikaanse overheid, maar claims dat de Jordaniërs voor haar dood verantwoordelijk zijn, worden afgewezen.