Alphabet, Imtech en hoe Facebook je verslaafd houdt

Foto iStock

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

Faillissement, nieuwe start

1. Het was de week van installatiebedrijf Imtech uit Gouda. Echt een verrassing was het niet, maar na een miljoenenverlies bij een Pools pretpark, Duitse boekhoudschandalen en héél veel gesprekken met veertig financiers ging Imtech donderdag failliet. Nrc.nl praat je in vijf minuten bij over de kwestie. NRC Q zocht uit voor welke onderdelen van Imtech misschien nog kopers te vinden zijn, legt uit waarom het aandeel nog wel verhandelbaar is op de beurs én beschrijft hoe de jacht op de zondebokken begint na zo’n faillissement.

2. Het was ook de week van Alphabet, het nieuwe moederbedrijf van Google. Hier lees je wat er gaat veranderen bij Google.

Twitterstorm, Facebookverslaving

3. Zo moet het dus niet. Strandtent Parnassia reageerde nogal houterig op de shitstorm die het over zich heen kreeg nadat NRC Handelsblad een ‘ikje’ plaatste waaruit bleek dat columnist Pieter Steinz, die aan ALS lijdt, niet welkom was op het terras. En datingplatform Tinder ging helemaal los op Twitter na een kritisch artikel in Vanity Fair. (Tinder kan zich beter bezig houden met deze vier problemen).

4. Zeg eens eerlijk: wanneer ben je voor het laatst op Facebook geweest? En waarom? Grote kans dat je zegt: minder dan een dag geleden, en dat weet ik niet meer. Omdat je de keuze niet bewust maakte. Het ging automatisch. Zo houdt Facebook je verslaafd.

Dalers

5. Warren Buffett, na Bill Gates de rijkste man in de VS, is zo rijk dat het een probleem begint te worden. Hij heeft al bijna alle logische ‘slachtoffers’ overgenomen. Het is de vraag hoelang zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway nog hoge rendementen blijft behalen.

6. Tesla’s beurskoers is afgelopen drie weken zo’n 15 procent gedaald. De lage olieprijs, afnemende subsidies en het eigen slinkende kapitaal zijn de drie belangrijkste problemen van de fabrikant van elektrische auto’s.

En ook nog

7. Bier, optredens en stadswandelingen: de verse studenten lopen weer door Groningen, Leiden en Utrecht. Voor wie een topfunctie in het Nederlands bedrijfsleven ambieert is de Erasmus Universiteit Rotterdam misschien wel de beste optie, althans, als je kijkt waar de huidige topmannen hun papiertje haalden.

8. Hij is vaak lovend over Apple, maar de nieuwste uitvinding van de techgigant lijkt hem maar niks: tech-redacteur Marc Hijink schreef deze vernietigende column over Apple’s Knipspieker (“blijf van mijn portemonnee af”). Wel lof voor een navigatiesysteem van TomTom waarmee je op de motor mooie omwegen maakt.

9. Zit je in je eigen huis in Frankrijk, denk je meestal niet aan doodgaan. Toch loont het de moeite om daar eens bij stil te staan. Want wanneer dat gebeurt, krijgen de nabestaanden te maken met Frans erfrecht – en dat verschilt nogal van het Nederlandse.

10. Tot slot: waarom doet Zalando eigenlijk alsof ene Anne je mailt?

    • Anna Vossers