Nederland Fotografeert winnaar van het thema ‘Straatfotografie’

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een maandelijks thema.

None

„De foto van de perfecte timing”, noemt de jury van Nederland Fotografeert deze opname van Cor ’t Hart. „Met de blik van de hond, het huppelende konijn en de man die dit alles volledig ontgaat, vertelt de foto drie verhalen ineen.” De jury kent ’t Hart de vakjuryprijs voor het thema ‘Straatfotografie’ toe. Hij wint twee passe-partouts en kaarten voor de opening van Unseen Photo Fair.

Gepensioneerd beroepsfotograaf ’t Hart (67) maakte de foto op een zaterdagochtend in het Valkenberg Park in Breda. „Ik zat al een tijdje te kijken naar die man die in gedachten verzonken was en niet meer naar zijn hond omkeek. Toen sprong dat konijn als uit een hoge hoed tevoorschijn.

Ik knipte gelijk. Ik heb een speciale instelling voor mijn camera gemaakt zodat hij automatisch razendsnel scherp stelt. Ik wacht nooit. Een voetbalspits moet ook niet twee keer nadenken voor hij gaat schieten. Ik probeer nog wel altijd een redelijke compositie te maken. Hier loopt er een lijn van linksonder naar rechtsboven, een kijklijn die je ook vaak in de schilderkunst ziet.

„Om zo min mogelijk op te vallen, heb ik een kleine en lichte camera gekocht. Met tape heb ik de glimmende delen en het merk afgeplakt. Hij staat altijd op silent mode. De mensen horen en zien me niet. Ik probeer ook altijd rustig te bewegen.”

’t Hart werkte zijn hele leven als fotograaf in een fotostudio, pas twee maanden geleden richtte hij zich op straatfotografie. „Al googlend ontdekte ik het werk van Vivian Maier en was getroffen door haar composities en emoties. Net als zij ga ik nu drie tot vier dagen per week de stad in om bijzondere dingen vast te leggen.”

    • Joke Beeckmans