‘Mooi weer, meer opbrengst’

De opbrengst uit de zonnepanelen is dit jaar zo’n 10 procent hoger.
De opbrengst uit de zonnepanelen is dit jaar zo’n 10 procent hoger. Foto ANP

Het relatief zonnige weer van afgelopen maanden is positief nieuws voor mensen die energie opwekken met zonnepanelen. De gemiddelde energie-opbrengst uit de panelen is dit jaar zo’n 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt energieleverancier Nuon naar aanleiding van eigen berekeningen. Het bedrijf baseert de getallen op de hoeveelheid stroom die via zonnepanelen terug is geleverd aan het elektriciteitsnet tot nu toe dit jaar. „Vooral het mooie weer met veel zonuren in de lente en zomer zijn de oorzaak”, aldus Nuon. Maar ook is een deel van de stijging in de teruglevering te danken aan het feit dat consumenten door dalende prijzen van zonnepanelen, zich steeds grotere zonnestroomsystemen kunnen veroorloven. Er komen meer zonnepanelen op het dak te liggen met een hoger vermogen, wat ook een bijdrage levert aan de gestegen energie-opbrengst. Nog altijd is zonne-energie zeer klein in Nederland vergeleken met andere bronnen. (NRC)