Waarom wordt er vandaag nog gehandeld in aandelen Imtech?

Gisteren is Imtech failliet verklaard, maar vandaag wordt er op de beurs weer gehandeld in het aandeel van de technisch dienstverlener. Hoe zit dat? En wie hebben interesse in aandelen van een failliet bedrijf? Vier vragen.

Installatiebedrijf Imtech bouwde onder meer Imtech bouwt onder meer de liften en roltrappen van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

Gisteren is Imtech failliet verklaard, maar vandaag wordt er op de beurs weer gehandeld in het aandeel van de technisch dienstverlener.

Hoe zit dat? En wie hebben interesse in aandelen van een failliet bedrijf? Vier vragen.

1. Waarom konden aandelen Imtech gisteren niet worden gekocht of verkocht?
Gisteren schortte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in het aandeel wel voorbeurs op, in afwachting van een persverklaring.

Het was toen dus tijdelijk niet mogelijk om aandelen Imtech te kopen of verkopen. De persconferentie volgde uiteindelijk om 16.45 uur. Toen die was afgelopen, was de beurs inmiddels gesloten.

Vandaag opende het aandeel van Imtech in het rood. Beurshuis Euronext plaatste Imtech in de zogenoemde ‘recovery box’. Zo’n maatregel wordt getroffen als op een fonds een insolventieprocedure, zoals een faillissement, surseance van betaling of soortgelijke procedure, van toepassing is. Het doel is beleggers te waarschuwen.

2. Waarom handelen in een bedrijf dat failliet is?
Wettelijk gezien is het niet zo dat op de dag dat een bedrijf failliet wordt verklaard, dat een aandeel ook meteen van de beurs wordt gehaald.

Economieredacteur van NRC Menno Tamminga legt uit:

“De essentie van de beurs is handel. Het is een platform waar je allerlei soorten effecten kunt kopen en verkopen. Nu het bedrijf failliet is kun je als gewone belegger nog proberen iets te krijgen voor je ‘oude’ aandelen Imtech.”

Persvoorlichter van de AFM Kees Verhagen zegt:

“Er kan, ook bij een faillissement, door aandeelhouders aanspraak worden gemaakt op een vergoeding. Ondanks dat een bedrijf failliet is, kunnen er beleggers zijn die verwachten dat er nog iets uit de boedel komt. En dat kan voor een aandeelhouder een bepaalde waarde hebben.”

3. Wie koopt die aandelen nog?
Tamminga:

“Dobbelaars en andere gokkers. Voor één categorie beleggers is het hervatten van de handel zeker interessant: beleggers zoals Lucerne Capital, die eerder aandelen Imtech tegen een hogere koers hadden verkocht, maar de aandelen toen niet hadden (zogeheten short selling). Zij kunnen de aandelen nu alsnog inkopen tegen een lage prijs. Dan hebben ze de koop- en verkooptransacties afgerond.”

Investeringsfonds Lucerne Capital is drie keer short gegaan op Imtech, en heeft daar drie keer aan verdiend. In totaal 25 miljoen dollar. Thijs Hovers, een van de twee Nederlandse managers van het Amerikaanse investeringsfonds, legt in NRC uit hoe dat gaat: als hij een bedrijf ziet langskomen dat in zijn ogen zwaar wordt overgewaardeerd door de beleggers, dan gokt hij op het inzakken van de koers.

4. Hoe lang zijn aandelen Imtech nog verhandelbaar?
Meestal wordt de handel op de beurs in de aandelen en andere effecten van failliete bedrijven na een tijdje gestaakt. Verhagen zegt: “Hoe lang de aandelen nog op de beurs worden verhandeld, hangt af van de afwikkeling van het faillissement.

Imtech raakt zijn plek in de MidKap-index op Beursplein 5 “zeer spoedig” kwijt nu het failliet is verklaard, zo liet een woordvoerster gisteren weten. Een mededeling over wanneer dat precies gebeurt, volgt nog.

    • Carlijn Vis