Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

VS: IS gebruikte mogelijk mosterdgas bij aanval in Irak

Strijders van terreurgroep IS in de Iraakse stad Mosul.
Strijders van terreurgroep IS in de Iraakse stad Mosul. AP

De VS denken dat militanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) mosterdgas hebben gebruikt in een aanval op Koerdische troepen in Irak deze week. Het zou de eerste keer zijn dat IS een verboden chemisch wapen inzet.

Dat schrijft The Wall Street Journal, die gesproken heeft met Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

IS zou mogelijk in Syrië aan het gas gekomen zijn, zegt een overheidsfunctionaris tegen de krant. De Syrische regering heeft in 2013 toegegeven grote hoeveelheden mosterdgas te hebben. Het land beloofde toen ook een groot deel van het arsenaal chemische wapens weg te doen. Maar het is ook mogelijk dat IS het gas in Irak verkreeg.

Als IS over chemische wapens beschikt, zouden door de VS gesteunde grondtroepen in Syrië en Irak een speciale uitrusting en training nodig hebben. De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden al voor de confrontatie met de Koerdische Peshmerga denken dat IS over minstens kleine hoeveelheden mosterdgas beschikt.

Gisteren meldde persbureau AFP ook dat mogelijk gifgas in ingezet tegen Koerdische troepen.