Usb-sticks met delen van dossiers gestolen bij officier van justitie

Een usb-stick
Een usb-stick Foto ANP / Lex van Lieshout

Bij een inbraak in de woning van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) Rotterdam zijn usb-sticks en een werktelefoon gestolen. Dat meldt het OM. Op de usb-sticks staan delen van dossiers.

De officier had de usb’s met bestanden meegenomen om thuis zaken te kunnen voorbereiden.

Usb-sticks aan sleutelbos

De inbraak vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag. De betreffende officier merkte donderdagochtend dat er was ingebroken. Het OM maakte de diefstal pas een dag later bekend omdat er eerst nog is geprobeerd om de usb-sticks terug te vinden. Dat is vooralsnog niet gelukt.

Het OM denkt niet dat het om een gerichte actie gaat. Een woordvoerder zei:

“Wat in het zicht lag is meegenomen. De usb-sticks zaten aan een sleutelbos.”

Mag een usb-stick met dossiers mee naar huis?

Voor de omgang met gevoelige informatie bestaan bij het OM strikte richtlijnen. De woordvoerder geeft toe dat die nu niet zijn gevolgd.

Op de sticks staat informatie over twee zaken, een grote drugszaak en een ander groot onderzoek. Volgens het OM gaat het om gevoelige gegevens die zij niet openbaar wil hebben. Op de sticks stonden geen proces verbalen of stukken die voor de betrokken partijen geheim waren. Er loopt een onderzoek naar de diefstal.

De usb-sticks waren niet voorzien van een extra beveiliging. Raadslieden die betrokken zijn bij de zaken die op de sticks staan, zijn ingelicht over de vermissing.

De werktelefoon is volgens het OM niet door anderen dan medewerkers van het OM te gebruiken.

    • Carlijn Vis