Toch geen schorsing Feyenoords Karsdorp

Rick Karsdorp wordt niet geschorst voor de rode kaart die hij afgelopen zaterdag kreeg in het thuisduel van Feyenoord met FC Utrecht (3-2). De tuchtcommissie van de KNVB heeft hem vanochtend vrijgesproken. Hij kan zondag in het duel tegen Cambuur opgesteld worden.

Karsdorp speelde de bal te ver voor zich uit waarna hij doorgleed op Utrecht-speler Christian Kum. Scheidsrechter Kevin Blom stuurde de verdediger van Feyenoord van het veld. De aanklager betaald voetbal wilde de speler drie duels schorsen, waarvan één voorwaardelijk. Feyenoord ging daartegen in beroep bij de tuchtcommissie van de KNVB.

Volgens een KNVB-woordvoerder komt het niet vaak voor dat de tuchtcommissie de eis van de aanklager betaald voetbal niet overneemt. „Dit toont nog maar eens aan dat de tuchtorganen onafhankelijk van elkaar functioneren.” Een recent voorbeeld is Roda JC-speler Anco Jansen. Hij werd eerder dit jaar vrijgesproken van het spugen naar de scheidsrechter, al was dat pas nadat hij naar de beroepscommissie was gestapt.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB heeft aan het begin van dit seizoen benadrukt dat arbiters extra alert zullen zijn op het trappen naar of op de enkels. Het optreden van Blom leek daar een uitvloeisel van. Hij was gisteren niet aanwezig bij de zitting van de tuchtcommissie.

In een verklaring van aanklager betaald voetbal Carlo Dronkers liet Blom optekenen dat hij vond dat er bij de overtreding van Karsdorp sprake was van ‘voorwaardelijke opzet’. „Als je dit doet, neem je het risico een collega te blesseren.” De tuchtcommissie oordeelde dat er geen sprake was van ernstige gemeen spel.

Blom fluit dit weekend geen wedstrijd, maar dat is volgens de KNVB „een toevalligheid”.