‘Rutte maakt geen excuses tijdens Indië-herdenking’

“Premier Mark Rutte zal bij de Indië-herdenking geen excuses maken aan mensen uit voormalig Nederlands-Indië. Gevangenen uit de Jappenkampen, dwangarbeiders en andere slachtoffers van de Japanse bezetting vinden dat ze na de oorlog onvoldoende erkenning kregen voor het leed dat hun werd aangedaan”, zo schrijft de NOS.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de eerste ministerraad na het zomerreces.
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de eerste ministerraad na het zomerreces. Foto ANP / Lex van Lieshout.

“Premier Mark Rutte zal bij de Indië-herdenking geen excuses maken aan mensen uit voormalig Nederlands-Indië. Gevangenen uit de Jappenkampen, dwangarbeiders en andere slachtoffers van de Japanse bezetting vinden dat ze na de oorlog onvoldoende erkenning kregen voor het leed dat hun werd aangedaan”, zo schrijft de NOS. Wel zal Rutte aandacht vragen voor de erkenning van het oorlogsleed.

Bij de jaarlijkse herdenking, bij het Indisch monument in Den Haag, worden de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting.

Rutte zei dat hij “aandacht zal vragen voor de erkenning van het oorlogsleed”. Hij wil erop wijzen dat “het lang heeft geduurd om met elkaar te erkennen dat wat daar gebeurd is, verschrikkelijk is geweest”.