Rutte: geen geld voor extra loon ambtenaren - politievakbond ‘verbijsterd’

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de eerste ministerraad na het zomerreces. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het kabinet heeft geen geld over om de aangeboden loonsverhoging van ruim 5 procent voor rijksambtenaren nog eens te verhogen. Dat zei premier Mark Rutte vandaag na de wekelijkse ministerraad.

Staking van politie

Aanleiding voor de uitspraak was dat Rutte werd gevraagd naar de acties van politie-agenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook onderwijzers en buschauffeurs gaan staken.

Rutte zei niet te begrijpen waarom politie-agenten nu staken. Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens hem “echt veel”, veel hoger dan in marktsectoren en bij het huidige niveau van inflatie “ongekend”.

Politievakbond ‘verbijsterd’

Dat schoot de voorzitter van ACP, de grootste politievakbond, in het verkeerde keelgat. Gerrit van de Kamp liet tegenover ANP weten ‘verbijsterd’ te zijn over de uitspraken van de premier, die hij “volstrekt ongepast” noemde:

Dit zijn de mensen die ons land regeren en het volk ‘dienen’. Kijkend naar de afgelopen jaren waarin de vakbeweging maar ook de hele Nederlandse samenleving zonder al te veel te morren heeft bijgedragen aan de draconische bezuinigingen die zijn doorgevoerd, is deze reactie volstrekt ongepast.

Twitter avatar GerritvdKamp Gerrit van de Kamp #caopolitie uitspraken MP Rutte over CAO-conflict zijn olie op het vuur voor politiemensen. Bijzondere manier om waardering te tonen.

Staking Prinsjesdag en Sail

Deze week werd bekend dat de politievakbonden hun gezamenlijke protestacties gaan uitbreiden. Dat maakten de bonden NPB, ACP, ANPV en VMHP bekend in een gezamenlijke verklaring. Ze willen onder andere actievoeren op Prinsjesdag en tijdens Sail Amsterdam.

De politiebonden voeren al maanden actie voor een betere cao. Het overleg met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zit vast. Het voorstel van de minister is volgens de bonden ontoereikend.

    • Casper van der Veen
    • Carlijn Vis