Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Opinieredacteur Washington Post boos om boekenbijlage NRC

Een artikel in de boekenbijlage van NRC Handelsblad heeft tot boosheid geleid bij Karen Attiah, opinieredacteur bij The Washington Post. In een blog schrijft ze dat het gebruik van het ‘n-word’ in de krant van vrijdag 31 juli, in combinatie met de illustraties erbij, “walgelijk” is.

In het bewuste boekenkatern ging het coverartikel, geschreven door NRC-correspondent in de VS Guus Valk, over drie Amerikaanse boeken die de rassenkwestie in het land behandelen. “Hoe verwoord je racisme?” vroeg NRC zich af. De boeken die besproken werden, waren Between the World and Me van Ta-Nehisi Coates, The Sellout van Paul Beatty en Loving Day van Matt Johnson. Boven het stuk stond de kop Nigger, are you crazy? - een citaat uit Beatty’s “duizelingwekkende satire over zwart zijn in Amerika” (Valk).

Een screenshot van de pagina bereikte in de dagen erna via sociale media ook de Amerikanen, die zich verwonderden en boos maakten om zowel het gebruik van het woord ‘nigger’ in de kop als de illustraties van ‘blackfaces’, stereotype zwarte figuren met kroeshaar en dikke rode lippen.

‘Op z’n minst onbegrijpelijk’

Gisteren wijdde Attiah er een opiniërend stuk aan op het blog van de opinieredactie van The Washington Post. Ze noemde het “op z’n minst onbegrijpelijk, en op z’n ergst razendmakend” dat “een groep Nederlandse redacteuren” op deze manier probeerde “ras en racisme in de VS te bestuderen”.

Hoewel het “verbijsterend” is voor veel niet-Nederlanders dat dit gepubliceerd wordt, schrijft Attiah, is het belangrijk iets meer te weten over de geschiedenis en demografie:

“The Netherlands, a former slave-trading power, is a small country of 16 million, with an 80 percent white population. Immigration, whether from Turkey and Morocco or from former Dutch colonies in the Caribbean, is a relatively recent phenomenon. The country has its fair share of offensive struggles over race and discrimination. After all, this is the country where a good portion of the population is actively fighting to keep the right to dress up as blackface character Zwarte Piet (Black Pete) every year for the holidays, despite increasing pressure from anti-racism activists and even the United Nations.”

Ze besluit door te stellen dat NRC “iedereen, Nederlanders en niet-Nederlanders”, een slechte dienst bewezen heeft.

Reactie NRC

De hoofdredactie laat, mede namens de chef Boeken, weten:

“Wij betreuren de keuze van de kop en de illustratie, omdat ze geen recht doen aan de genuanceerde strekking van het artikel. De redactie in Amsterdam wilde met een cynische kop de pessimistische toon van de drie boeken samenvatten. Die afweging gold ook voor de gekozen illustratie. Het was zeker niet onze bedoeling om mensen te kwetsen. De auteur van het stuk, correspondent Guus Valk, had niets met de keuze van de kop en de illustratie van doen.”