Graficus Jan Montyn (90) overleden

Graficus en dichter Jan Montyn is donderdag op negentigjarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend met kleurenetsen die geïnspireerd zijn op de oorlogen waar hij getuige van is geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Montyn zich aan bij de Kriegsmarine, waar hij een schipbreuk meemaakte die hij ternauwernood overleefde. Vervolgens werd hij naar het Oostfront gestuurd om te dienen in de loopgravenoorlog in Koerland. In 1950 meldde hij zich als vrijwilliger bij een Nederlandse legergroep in de Koreaanse Oorlog. Later deed hij humanitair werk tijdens de conflicten in Cambodja, Vietnam en Birma. Van al zijn reizen en avonturen deed Montyn verslag in zijn kleurrijke etsen, die gekenmerkt worden door een dromerige, naïeve stijl. Zijn werk bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MoMA in New York. Over Montyns roerige leven schreef Dirk Ayelt Kooiman in 1982 de biografische roman Montyn. (NRC)