Nicolien Mizee, Ineke Riem & Dante Gabriel Rossetti

Een interview met schrijfster Nicolien Mizee, boekenredacteur Arjen Fortuin die voor zijn zomercolumn voor het eerst Stevensons ‘Jekyll and Hyde’ leest. Dit en meer vandaag in de vrijdagse Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Wat er echt in ons Indië is gebeurd

Zeventig jaar na het uitroepen van de Republiek Indonesië botsen de meningen over die tijd nog altijd. Twee boeken nuanceren het dekolonisatieproces, onder meer door ooggetuigen van Indonesische kant aan het woord te laten.
Lees hier het hele artikel

Zomercolumn: ‘Psst, hij heb een toverdrank’ – dit is de spoiler van de eeuw

In de zomer leest Arjen Fortuin boeken die al minstens twintig jaar bij hem in de kast staan. Deze week De wonderlijke geschiedenis van dr Jekyll en mr Hyde (1886) van R.L. Stevenson.
Lees hier de hele column

Interview Nicolien Mizee: ‘Schrijver zijn maakt mij niks uit. Ik schreef altijd al alles op’

Na negen jaar zwijgen is er een nieuwe roman. Dit keer hebben de hoofdpersoon en haar eerste minnaar dezelfde vader. „Naarmate je beter formuleert, wordt het allemaal gekker.”
Lees hier het hele interview

Een zinnig gesprek zit er niet in, daar in Zwitserland

Het is een literair archetype: de vrouw die ongelukkig is in een huwelijk dat er van buitenaf prima uitziet. De peetmoeder van die personages is – naast Emma Bovary – natuurlijk Anna Karenina. Als je, zoals Jill Alexander Essbaum in Hausfrau, een boek over zo iemand schrijft, getuigt het dan ook van lef om de hoofdpersoon ‘Anna’ te noemen en haar te laten mijmeren over zelfmoord door onder een trein te lopen.
Lees hier de hele recensie

Een hand om al je hoofden te dragen

De kindertijd tekent de nieuwe poëziebundel van Ineke Riem, geïllustreerd door de dichteres zelf. Een droomdebuut met een volstrekt eigen stem die spreekt over dromen, de Zuid-Hollandse eilanden en Odysseus’ Ithaka.
Lees hier de hele recensie

Liefde in tijden van arsenicum

Liefde voor de kunst en liefde voor elkaar, alles leek samen te komen voor prerafaëlitische schilder Dante Gabriel Rossetti en zijn muze Elizabeth Siddal. In Eva Wanjeks historische roman stort alles echter in.
Lees hier de hele recensie

Zoekend en struikelend overeind blijven

De VS verliezen steeds meer wereldwijde invloed. Daniel Sargent onderzocht de oorzaken van die neergang en concludeert dat het de VS telkens weer lukt hun macht te herstellen.
Lees hier het hele artikel

‘Het derde Rome’ zal wankelen

Rusland begint volgens de eminente Britse historicus Walter Laqueur steeds meer op een fascistische staat te lijken. Maar het is een dictatuur goedgekeurd door de meerderheid. Zolang het goed gaat.
Lees hier dit artikel

    • Roderick Nieuwenhuis