Nee hoor, Tinder is écht geen seksapp

Tinder is de meest populaire datingapp van dit moment, maar kampt ook met een viertal problemen

Dit beeld komt uit het project ‘Mannen met potentie’, waarin de Amsterdamse fotograaf Marieke de Bra (35) met haar Tinderdates op de foto gaat. Foto Marieke de Bra

Vijftig miljoen gebruikers en dagelijks 1 miljard swipes en 12 miljoen matches: Tinder is populair. De datingapp, die smartphonegebruikers met elkaar in contact brengt, heeft in Nederland zo’n 1,5 miljoen gebruikers. Maar Tinder zit in de problemen. Vier voorbeelden.

1 Weer een wisseling in de top

Chris Payne, voormalig bestuurder van eBay en Microsoft, gaat na vijf maanden alweer weg als topman bij Tinder, bleek deze week. Waarom precies is onduidelijk. Tinder-bestuurder Matt Cohler tegenover nieuwswebsite Re/code: „Iedereen, de directie en Chris, waren het over eens dat het niet zou werken op de lange termijn.”

Sean Rad, een van de oprichters van Tinder, neemt de plek van Payne in. Vorig jaar trad Rad nog terug als topman, omdat Tinder een meer ervaren man nodig zou hebben. Ook de rechtszaak die medeoprichter Whitney Wolfe aanspande tegen Tinder na vermeende seksuele intimidatie zou daar volgens zakentijdschrift Forbes een rol bij hebben gespeeld.

2 Negatieve publiciteit

Tinder is er alleen maar voor casual sex en veel gebruikers zijn niet eens single. Zomaar een paar verwijten die Tinder om de oren kreeg in de afgelopen maanden. Tinder spreekt de beweringen tegen. De app zou alleen bedoeld zijn om mensen met elkaar in contact te brengen – om wat voor reden dan ook. Medeoprichter en financieel directeur Justin Mateen van Tinder vorig jaar tegen The Guardian: „Het was nooit onze bedoeling om een datingplatform te zijn.”

Vorig week verscheen een artikel op de website van Vanity Fair waarin datingapps zoals Tinder en de effecten ervan op het datinglandschap werden geanalyseerd – Tinder zou vooral een manier zijn voor jonge mensen om met elkaar in contact te komen om seks te hebben. Tinder reageerde op Twitter – in 31 tweets. Het artikel zou „incorrecte” informatie bevatten en er zou sprake zijn van „eenzijdige journalistiek”. En cynisch: „Seks werd uitgevonden in 2012, toen Tinder werd gelanceerd.”

Misschien waren de 31 tweets wat overdreven, gaf Tinder later toe tegenover techwebsite Wired. Maar het wilde ook graag ‘de leuke verhalen’ over de datingapp delen. Er gaan geruchten dat de tegenspin vooral een pr-stunt was van Tinder om in het nieuws te komen. Het bedrijf is niet bereikbaar voor commentaar.

3 De concurrentie neemt toe

Andere datingapps, zoals Happn, profiteren van klanten die genoeg hebben van de platheid van Tinder. Inmiddels zijn er ook meer ‘vrouwvriendelijke’ apps zoals Wyldfire, waar vrouwen bepalen welke mannen zich op het datingplatform mogen inschrijven. En er is Bumble van Tinderoprichter Wolfe, waar vrouwen altijd het eerste contact leggen.

4 Tinder verdient geen geld

Sinds de oprichting van Tinder, nu bijna drie jaar geleden, heeft de app vooral veel geld gekost. En dat moet terugverdiend worden. Sinds afgelopen februari is er een betaalde versie: Tinder Plus.

In de betaalde versie kun je, in tegenstelling tot de gratis app, onbeperkt swipen zonder reclame. Of de betaalde versie aanslaat, is niet bekend. Bij de laatste presentatie van de kwartaalcijfers van Tinders moederberdijf IAC werd niet over Tinder Plus gesproken.

    • Marieke ten Katen