‘Nederland zeer actief tegen IS in Irak’

Nederlandse F-16’s hebben de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak de afgelopen maanden fors opgevoerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Een Nederlandse F16.
Een Nederlandse F16. Foto ANP / Evert-Jan Daniels.

Nederlandse F-16’s hebben de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak de afgelopen maanden fors opgevoerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Defensie. Alleen de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn nog actiever in Irak.

Uit de opgevraagde cijfers blijkt dat vooral de afgelopen vier maanden veel bommen afgevuurd zijn op doelen van IS. In die periode is er 450 keer sprake geweest van wapeninzet tegen IS-doelen. In het eerste halfjaar vuurden de Nederlandse F-16’s 350 keer op doelen van IS in Irak. Alleen al de afgelopen vijf weken hebben de Nederlanders ongeveer tweehonderd bommen en raketten afgevuurd.

‘Cijfers zeggen niet alles’

In een reactie aan RTL Nieuws laat minister Jeanine Hennis van Defensie weten dat “de cijfers niet alles zeggen”, omdat het van de verschillende soorten missies afhangt of er veel of weinig bommen en raketten worden afgevuurd. “Het is de harde realiteit dat IS een weerbarstige tegenstander is”, zegt Hennis tegen RTL Nieuws.

Nederlandse F-16’s bombarderen alleen boven Irak:

Tot oktober 2016 in Irak

De Tweede Kamer stemde begin juli in met de verlenging van de missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Nederland blijft tot oktober 2016 betrokken bij trainen van lokale strijdkrachten en bombarderen. Op dit moment zijn er zes Nederlandse F-16’s actief in Irak. Per 1 oktober worden dat er vier. Er staan altijd twee toestellen klaar als reserve.

    • Maarten Back