Goud op EK voor dressuurequipe

Edward Gal en zijn Undercover. Foto UWE ANSPACH/EPA

De Nederlandse dressuurequipe heeft bij de Europese titelstrijd in Aken de gouden medaille in de landenwedstrijd gewonnen. Edward Gal was de onbetwiste topper in de formatie van bondscoach Wim Ernes, met een score van net boven de 82 procent. Die behaalde hij met Undercover. De equipe bestond verder uit Hans Peter Minderhoud met Johnson, Diederik van Silfhout met Arlando en Patrick van der Meer met Uzzo. Het doel van Oranje in Aken was brons. Gal legde grote druk op de favorieten uit Duitsland en Engeland, door als eerste op de dag boven de tachtig procent uit te komen. De Engelse Charlotte Dujardin bleef daar met Valegro net iets boven, maar niet genoeg om Nederland van de eerste plaats te verdringen. Het is pas de derde keer dat Nederland Europees goud heeft gewonnen.