Luisteren: dit zijn de favoriete zomerhits van Barack Obama

Overdag geniet Barack Obama van de hits van Justin Timberlake, Stevie Wonder en Aretha Franklin. Maar zodra het begint de schemeren, gaat de president voor de meer sfeervolle muziek: Frank Sinatra, Al Green en Beyonce. Vandaag deelde Obama zijn Spotify-playlists. Beluister ze hier.

Barack Obama danst met zijn vrouw Michelle in 2009, enkele uren na te zijn beëdigt als president van de VS. Foto: EPA / Peter Foley

Overdag geniet president Barack Obama van de hits van Justin Timberlake, Stevie Wonder en Aretha Franklin. Ook een relaxed reggaenummer van Bob Marley kan de machtigste man op Aarde bekoren. Maar zodra het begint de schemeren, gaat de president voor de meer sfeervolle muziek: Frank Sinatra, Al Green en Beyonce.

Twitter avatar POTUS President Obama Due to popular request, here are my vacation playlists: http://t.co/uer5sIl4Vk http://t.co/zHEekHvQBr What’s your favorite summer song?

Vandaag postte Obama “op veler verzoek” de Spotify-afspeellijsten die hij tijdens de zomervakantie grijs draait. Die werden geplaatst op het kersverse officiële kanaal van het Witte Huis op de populaire muziekstreamingdienst Spotify. En dit is pas het begin. In een e-mail aan Reuters meldde het Witte Huis:

“In de toekomst wil het Witte Huis meer afspeellijsten delen van medewerkers, alsook playlists die speciaal zijn gemaakt voor bij belangrijke kwesties en gebeurtenissen. Zo hopen we op meer interactie met het publiek.”

The Isley Brothers en Bob Dylan overdag

Op de eerste lijst staan de hits als de meezinger Paradise van Coldplay, de gouwe ouwe Gimme Shelter van The Rolling Stones en het nieuwere Shake It Out van Florence + The Machine. De president schuwt overigens geen tracks waarin “volwassen” taalgebruik wordt gebezigd. Achter drie nummers in de twee playlists staat de waarschuwing “explicit” vermeld.

Obama’s smaak overdag:

Van Morrisson en Beyonce in de avond

Obama deed het plaatsen van de playlists vergezeld gaan van een oproep. “Wat is jouw favoriete zomerliedje?”, vroeg hij op Twitter. Al gauw stroomden de reacties binnen. Volgers prezen dan wel bekritiseerden Obama vanwege zijn muzieksmaak. Andere mensen raadden Obama tracks aan en sommige aanstormende talenten probeerde de president zo ver te krijgen om hun materiaal te checken.

Obama’s smaak ‘s avonds en ‘s nachts:

In de avonduren gaat Obama voor Feeling Good van Nina Simone, UMI Says van hiphopsensatie Mos Def en Flamenco Sketches van jazzlegende Miles Davis. Spotify, uiteraard dankbaar voor de gratis publiciteit, verwelkomde Obama op de streamingdienst:

Twitter avatar Spotify Spotify .@POTUS Welcome to Spotify, Mr. President 🇺🇸

Het besluit van Obama om nu ook actief te worden op Spotify is een logisch vervolg op zijn groeiende aanwezigheid op social media. Het staatshoofd maakt, net als veel andere Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, geregeld gebruik van Twitter, Facebook, Medium en andere platformen om belangrijke boodschappen te delen.

Obama zingt zelf ook graag een liedje

Obama houdt niet alleen van luisteren naar muziek, hij zingt ook graag zelf een liedje. Meestal is het vrolijke muziek.Maar ook een serieus, emotioneel nummer zingen is de president niet vreemd. Na de moordpartij in Charleston, waarbij de racistische Dylan Roof negen zwarte mensen doodschoot, zong Obama op de begrafenis van een van de slachtoffers het nummer Amazing Grace:

    • Casper van der Veen