Leuk voor casual sex, maar verder...

voor Tinder Er zijn 1,5 miljoen gebruikers in Nederland. Tinder is populair, maar heeft ook problemen. Zoals de topman die vertrekt.

Vijftig miljoen gebruikers en dagelijks 1 miljard swipes en 12 miljoen matches: Tinder is populair. De datingapp, die smartphonegebruikers met elkaar in contact brengt, heeft in Nederland zo’n 1,5 miljoen gebruikers. Maar Tinder kampt ook met problemen. Vier voorbeelden.

1 Weer een machtswisseling

Chris Payne, voormalig bestuurder van eBay en Microsoft, gaat na vijf maanden alweer weg als topman bij Tinder, bleek deze week. Waarom precies is onduidelijk.

Sean Rad, een van de oprichters van Tinder, neemt de plek van Payne in. En dat is niet per se logisch. Vorig jaar trad Rad nog terug als topman, omdat Tinder een meer ervaren man nodig zou hebben. Ook de rechtszaak die medeoprichter Whitney Wolfe aanspande tegen Tinder na vermeende seksuele intimidatie zou daar volgens Forbes een rol bij hebben gespeeld.

2 Negatieve publiciteit

Tinder is er alleen maar voor casual sex en veel gebruikers zijn niet eens single. Zomaar een paar verwijten die Tinder om de oren krijgt. Tinder spreekt de beweringen tegen. De app zou alleen bedoeld zijn om mensen met elkaar in contact te brengen – om wat voor reden dan ook. Medeoprichter en financieel directeur Justin Mateen vorig jaar tegen The Guardian: „Het was nooit onze bedoeling om een datingplatform te zijn.”

Vorig week verscheen een artikel op de website van Vanity Fair waarin datingapps zoals Tinder en de effecten ervan op het datinglandschap werden geanalyseerd – Tinder zou vooral een manier zijn voor jonge mensen om met elkaar in contact te komen om seks te hebben. Tinder reageerde op Twitter – in 31 tweets. Het artikel zou „incorrecte” informatie bevatten en er zou sprake zijn van „eenzijdige journalistiek”.

3 De concurrentie neemt toe

Andere datingapps, zoals Happn, profiteren van klanten die genoeg hebben van Tinders platheid. Inmiddels zijn er ook ‘vrouwvriendelijke’ apps zoals Wyldfire, waar vrouwen bepalen welke mannen zich op het datingplatform mogen inschrijven. En er is Bumble van Tinderoprichter Wolfe, waar vrouwen het eerste contact leggen.

4 Tinder verdient geen geld

Sinds de oprichting, nu bijna drie jaar geleden, heeft Tinder vooral veel geld gekost. En dat moet worden terugverdiend. Sinds afgelopen februari is er een betaalde versie: Tinder Plus. Daarin kun je, in tegenstelling tot de gratis app, onbeperkt swipen zonder reclame. Of de betaalde versie aanslaat, is niet bekend. Bij de laatste presentatie van de kwartaalcijfers van Tinders moederberdijf IAC werd niet over Tinder Plus gesproken.

    • Marieke ten Katen