Korting dankzij een vrolijk en wat cheesy bericht

Carlijn Vis zoekt en vindt deze zomer ongewone Marktplaatsverhalen.

TE KOOP 'Als u uw tandem aan ons verkoopt, krijgt uw fiets een geweldig nieuw leven.'

TE KOOP

'Als u uw tandem aan ons verkoopt, krijgt uw fiets een geweldig nieuw leven.'

‘Iedere keer als iemand in onze vriendengroep gaat trouwen, klussen wij een origineel cadeau in elkaar”, zegt Mike Beke (33). Het basiscadeau wordt aangeschaft via Marktplaats en na een middag met verf, kwasten en een biertje hebben ze het voorwerp „opgeleukt”, dat wil zeggen: persoonlijk gemaakt. Zo werd een houten tuinbankje al eens beschilderd en versierd met tekeningen en teksten die sloegen op het paar.

„Afgelopen zomer was er weer een huwelijk van een van onze vrienden. Deze keer wilden we het bruidspaar een tandemfiets geven, maar die bleken best duur te zijn: alle tweedehandsjes waren ver boven ons budget.” Vraagprijzen lagen boven de 200 euro, en de vriendenclub moest naast de fiets nog andere spullen kopen. Beke: „We deden lukraak wat biedingen, op een mooie Gazelle bijvoorbeeld, maar niemand hapte. Toen besloten we het over een andere boeg te gooien: een van ons schreef een vrolijk bericht op Marktplaats over wat we precies van plan waren. ‘Als u uw tandem aan ons verkoopt, krijgt uw fiets een geweldig nieuw leven.’ Een beetje cheesy misschien, maar het werkte wel.”

In de advertentie stond beschreven dat de vriendenclub de fiets zou versieren met verse bloemen, slingers, ballonnen en een sliert blikjes aan het achterspatbord. Een van de jongens zou een houten plankje op maat zagen, aan het frame bevestigen en de tekst ‘Just married’ erop schilderen. Achterop kwam een rijkelijk gevulde picknickmand.

Bij het cadeau hoorde ook een opdracht: „Het bruidspaar moest op de versierde tandem – inclusief rinkelende blikjes – een fietsroute afleggen die wij hadden uitgestippeld.” Best een uitdaging, volgens Beke, want de fiets was behoorlijk oud, met kleine harde zadels, dunne bandjes en een gammele wegligging. „Maar na een lunch aan het water met een fles bubbels zou het fietsen vast beter gaan.”

Een van de verkopers reageerde meteen; aan zoiets gezelligs wilde hij zeker meewerken, zei hij, en hij verkocht de tandem voor 70 in plaats van 174 euro: „We moesten alleen beloven dat we naderhand foto’s van de versierde fiets en het bruidspaar zouden sturen.”

    • Carlijn Vis