Janneke Vreugdenhil Raw cheesecake met kersen en rauwe cacao

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Deze veganistische, rauwe cheesecake is niet voor watjes. De karrenvracht noten – pecannoten en amandelen in de bodem en geweekte, gemalen cashewnoten bij wijze van ‘cheese’ – en de kokosolie maken hem behoorlijk machtig. Met de combinatie chocolade en kersen is echter niets mis. Laten we het zien als een soort Schwarzwalderkirschtorte 2.0.

Laat de cashewnoten minimaal 6 uur, liefst een hele nacht weken in ruim water. Maal voor de taartbodem de pecannoten en amandelen grof in je keukenmachine. Voeg de moerbeien, cacao en dadels toe. Gebruik de pulseerfunctie om de ingrediënten goed te mengen en fijn te maken. Let op dat je niet te fijn maalt, maar een grove structuur met knapperige stukjes overhoudt. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel hier het noten-dadelmengsel over en druk goed aan. Spoel de cashewnoten af en laat goed uitlekken. Maal ze helemaal fijn in de keukenmachine en voeg dan agavesiroop, citroenrasp, citroensap, vanillemerg en de kersen toe. Laat de keukenmachine ongeveer 3 minuten draaien. Als er een smeuïge massa is ontstaan, schenk je hier langzaam de gesmolten kokosolie bij. Spatel als laatste de cacaonibs door het mengsel. Schenk de vulling op de bodem in de springvorm en laat de taart minstens 6 uur opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

    • Janneke Vreugdenhil