Imtech failliet verklaard; twee onderdelen verkocht

De rechtbank van Rotterdam heeft installatiebedrijf Imtech met ingang van gisteren failliet verklaard. Het bedrijf heeft 22.000 werknemers, van wie 4.500 in Nederland. Het is daarmee een van de grootste faillissementen in Nederland van de afgelopen decennia.

Het faillissement volgt op het uitstel van betaling dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Gisterochtend had de beurstoezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, het beursbedrijf Euronext al de handel in aandelen van Imtech laten opschorten.

Het hele internationale concern dat Imtech heet gaat niet in een keer failliet. Eerst stoppen het moederbedrijf en drie dochters met administratieve of financiële functies. De werkmaatschappijen blijven nog even doorbestaan, tot ze verkocht worden of ook failliet worden verklaard.

Twee van de zeven divisies, Marine en Nordic, zijn al gered. Deze goedlopende divisies zijn buiten de groep geplaatst, met oog op een gehele of gedeeltelijke verkoop. Marine wordt verkocht aan Pon Holdings en Parcom Capital. Over Nordic zijn serieuze gesprekken gaande. Met verkoop van die onderdelen moeten in ieder geval alvast 7.300 banen behouden blijven.

Volgens topman Gerard van de Aast wordt hard gewerkt aan het onderbrengen van verdere divisies. Verschillende partijen zouden interesse in de stukken hebben getoond: financiële partijen, investeerders. Van de Aast: „Er komt interesse en dat is verheugend.”

Boekhoudschandaal in Duitsland

Imtech (3,9 miljard euro omzet) verkeerde in acute geldnood. Vorige week donderdag vroeg dochterbedrijf Imtech Duitsland vrij abrupt al een faillissement aan. Na dagen onderhandelen slaagde het bedrijf er niet in om een akkoord te bereiken met de financiers over een extra noodkrediet van 75 miljoen euro.

Alle pogingen om een gecontroleerde doorstart te maken voor het hele bedrijf mislukten. De koers stond dinsdag, toen Imtech uitstel van betaling aanvroeg, 95 procent lager dan op dezelfde dag in 2014. Uit een analyse van NRC bleek dat het bedrijf al voor de vierde keer in vijf jaar de grootste koersval van de AEX of Midkap meemaakte.

De technische dienstverlener voor elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw kwam begin 2013 in de problemen. Het moest zwaar afschrijven op de bouw van een Pools pretpark en in Duitsland kwam een groot boekhoudschandaal aan het licht met valse facturen, weggesluisd geld en een opgepoetste balans. Het kostte Imtech honderden miljoenen euro’s.

    • NRC