Hoe dode jihadgangers het leven van hun moeders domineren

Moeders die hun kind aan IS verliezen begrijpen alleen elkaar. De Huffington Post beschrijft tot in detail verhalen van vier moeders. Hoe Syrië en IS hun dagelijks leven beheerst, hoe dode zonen hun families domineren en hoe de moeders vriendinnen worden.

Militanten van IS in de provincie Raqqa in Syrië. Foto Reuters

In Calgary speurt Christianne Boudreau in haar vrije uren met haar neus tegen het computerscherm naar haar zoon Damian. Ze bekijkt filmpjes van vuurgevechten. Van executies van Islamitische Staat. Maar de ogen van haar zoon herkent ze nergens.

In Kopenhagen krijgt Karolina Dam een bericht dat haar zoon Lukas gewond is geraakt bij Aleppo. “Lukas”, bericht zij hem, “ik houd je zachte handen vast en glimlach naar je.” Een maand later krijgt ze antwoord, maar niet van Lukas: “En mijn handen dan hehe”. De onbekende die de telefoon van haar zoon te pakken heeft gekregen typt even later: “Je zoon is in stukjes.”

Op het station van Oslo krijgt Torill een foto van haar dode zoon onder ogen op de iPad van een ronselaar die haar zoon Thom Alexander naar Syrië stuurde. In zijn hoofd geschoten.

In Brussel voelde Saliha Ben Ali op een dag intense pijn in haar buik. Drie dagen later hoorde ze dat haar zoon op die dag is gestorven.

Foto’s van de vrouwen via Twitter:

Twitter avatar HuffPostPol HuffPost Politics The devastating reality for mothers of ISIS fighters http://t.co/SyQlhdT1Wn http://t.co/3DbpAFDJZP

De Huffington Post tekende het verhaal op van vier verschillende moeders uit vier verschillende landen. Alle vrouwen verloren hun zoon aan Islamitische Staat. Uitzonderlijk gedetailleerd en aangrijpend vertellen de moeders over hoe hun kinderen langzaam veranderden, geïnteresseerd raakten in de islam, verdacht gedrag vertoonden, plotseling verdwenen, moeizaam contact onderhielden over de grens en uiteindelijk geen teken van leven meer gaven.

Even wat cijfers

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog zijn ongeveer 20.000 buitenlanders naar Syrië gereisd om mee te vechten in islamitische strijdgroepen, volgens het artikel. Meer dan 3.000 kwamen uit Westerse landen. Het aantal Nederlandse uitreizigers naar Syrië en Irak schat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op “ongeveer 200“, van wie 32 jihadisten met zekerheid zijn omgekomen. Circa 35 personen zijn teruggekeerd.

Woensdag werd bekend dat een Nederlandse Syriëganger zou zijn omgekomen in Aleppo. Hij had zich aangesloten bij Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda.

Moeders en jihadisme

Moeders zijn belangrijke figuren in de jihad, legt een expert in deradicalisering uit in het artikel van de Huffington Post:

Koehler [de expert, red.] vertelde me dat er twee groepen mensen zijn die goed tot de jonge radicalen kunnen doordringen en hen op het juiste pad kunnen helpen: voormalige geradicaliseerden en moeders. [...] “Mohammed zei: ‘Het paradijs ligt aan de voeten van de moeders.’ Je moet haar om toestemming vragen om op jihad te gaan of om afscheid te nemen.”

In de families van kinderen zoals Damian die zich tot de islam bekeren, zijn de vaders vaak niet in beeld. De moeders doen al het werk. Vaders en moeders die hun kinderen verliezen aan jihadistische bewegingen gaan ook verschillend met hun verdriet om. Vaders voelen vooral schuld en schaamte en sluiten zich af. Moeders doen het tegenovergestelde. Ze willen delen met anderen, ook om zo veel mogelijk informatie vergaren.

Het artikel van de Huffington Post beschrijft de ervaringen van de moeders tot in detail. Hoe Syrië en IS hun dagelijks leven gaan beheersen. Hoe ze ook elkaar ontmoeten, elkaars vriendinnen worden, omdat zij de enigen zijn die van elkaar begrijpen wat ze doormaken. Hoe de media zich op hen storten. Hoe hun dode zonen hun familie domineren.

Lees het hele artikel, bekijk de foto’s en een video op de website van de Huffington Post.

Lees ook in NRC Handelsblad: Bewijs maar dat het om jihad gaat over het veroordelen van vermeende jihadisten en Aan Nederland had hij geen hekel. Toch ging hij naar Syrië over de onlangs omgekomen Syriëganger.
    • Menno Sedee