Handel in aandeel Imtech weer van start

De handel in het aandeel van Imtech – gisteren failliet verklaard – gaat vandaag bij de opening van de beurs weer van start.

Het hoofdkantoor van Imtech Marine in Rotterdam.
Het hoofdkantoor van Imtech Marine in Rotterdam. Foto ANP / Olaf Kraak

De handel in het aandeel van Imtech - gisteren failliet verklaard - gaat vandaag weer van start.

Dat maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voorbeurs bekend. Het aandeel van Imtech opende vandaag in het rood.

Aandeel opgeschort

De toezichthouder schortte de handel in het aandeel donderdag voorbeurs op, in afwachting van een persverklaring. Die volgde uiteindelijk kort voor 17.00 uur.

Door de onzekerheid bij Imtech is de beurswaarde van het bedrijf de laatste tijd grotendeels verdampt. Toen de beurs vandaag opende, zakte de koers verder. In de middaghandel stond het aandeel ruim 56 procent in de min op 17 eurocent.

Imtech is door beurshuis Euronext geplaatst in de zogenoemde ‘recovery box’. Zo’n maatregel vindt plaats als op een fonds een insolventieprocedure (zoals een faillissement, surseance van betaling of soortgelijke procedure) van toepassing is. Het doel is beleggers waarschuwen.

Waarom handelen in een bedrijf dat failliet is?

Imtech is gisteren door de rechtbank officieel failliet verklaard en vanochtend mag je, na de onderbreking gisteren de hele dag, op de beurs weer handelen? Hoe zit dat? NRC-redacteur Menno Tamminga zegt:

“De essentie van de beurs is handel. Het is een platform waar je allerlei soorten effecten kunt kopen en verkopen. Nu het bedrijf failliet is kun je als gewone belegger nog proberen iets te krijgen voor je ‘oude’ aandelen Imtech.”

Wie koopt die aandelen nog? Tamminga:

“Dobbelaars en andere gokkers. Voor één categorie beleggers is het hervatten van de handel zeker interessant: beleggers zoals Lucerne Capital, die eerder aandelen Imtech tegen een hogere koers hadden verkocht, maar de aandelen toen niet hadden (zogeheten short selling). Zij kunnen de aandelen nu alsnog inkopen tegen een lage prijs. Dan hebben ze de koop- en verkooptransacties afgerond.”

Meestal wordt de handel op de beurs in de aandelen en andere effecten van failliete bedrijven na een tijdje gestaakt.

Imtech raakt zijn plek in de MidKap-index op Beursplein 5 komende maandag na het slot van de handel kwijt nu het failliet is verklaard. Dat liet beursbedrijf Euronext vanmiddag weten, meldt ANP. Wanneer de handel dinsdagochtend opengaat, is de verwijdering effectief.

Bekijk de tijdlijn: Hoe kon het zover komen in dit bedrijf? De opkomst en ondergang van Imtech

Over Imtech

Bij Imtech, drie jaar op rij het slechtst presterende bedrijf op de Amsterdamse beurs, werken in totaal zo’n 22.000 medewerkers in zeven divisies. In Nederland bouwt het bedrijf onder meer mee aan de gevangenis Zaanstad en de Amsterdamse Noord-Zuidlijn.

De technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw kwam begin 2013 in de problemen. Toen werd duidelijk dat het bedrijf zeker 100 miljoen euro zou verliezen op de de bouw van een Pools pretpark. Bij verschillende onderdelen was sprake van fraude. In Duitsland ging het om een groot boekhoudschandaal met valse facturen, weggesluisd geld en een opgepoetste balans. Het kostte Imtech honderden miljoenen euro’s.

Vorige week donderdag vroeg Imtech Duitsland al een faillissement aan. Na dagen onderhandelen slaagde het bedrijf er niet in om een akkoord te bereiken met de banken over een extra noodkrediet van 75 miljoen euro.

Doorstart mislukte

Alle pogingen om een gecontroleerde doorstart te maken voor de verschillende divisies mislukten. De koers stond dinsdag, toen Imtech uitstel van betaling aanvroeg, 95 procent lager dan op dezelfde dag in 2014. Uit een data-analyse van NRC Q bleek dat het bedrijf al voor de vierde keer in vijf jaar de grootste koersval van de AEX of Midkap meemaakte.

    • Carlijn Vis