Griekse parlement stemt voor het derde steunpakket

De Griekse minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, kan na een nacht overleggen zijn vermoeidheid even niet meer onderdrukken.
De Griekse minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, kan na een nacht overleggen zijn vermoeidheid even niet meer onderdrukken. Foto Reuters / Christian Hartmann

Na een nacht lang debatteren heeft het Griekse parlement zojuist voor het derde steunpakket gestemd. 220 parlementariërs stemden voor, 80 stemden tegen of onthielden zich van stemming.

Het Griekse parlement is al sinds gisteravond bijeen om over de voorwaarden voor nieuwe steun te overleggen. Mede door felle tegenstand binnen regeringspartij Syriza kwam het lange tijd niet tot een stemming. De Griekse premier Alexis Tsipras had de hulp van oppositiepartijen dus nodig, omdat binnen het eigen Syriza twijfel bestaat over de voorwaarden die met die steun gepaard gaan. Mogelijk zijn nieuwe verkiezingen nodig.

Onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker op Twitter:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Kans op vervroegde verkiezingen in Griekenland stijgt doordat de kloof binnen regeringspartij Syriza steeds breder en dieper wordt

‘Geen democratie, maar een dictatuur’

Tijdens het debat van afgelopen nacht werd Tsipras vanuit de eigen gelederen meermaals aangevallen. Tegenstanders van het nieuwe akkoord vinden dat de premier terugkeert op beloften die hij heeft gedaan in de verkiezingsstrijd vorig jaar. Toen beloofde Tsipras kiezers een einde aan de eindeloze reeks met hervormingen.

Panagiotis Lafazanis, een prominent lid van Tsipras’ partij, zei vannacht:

“Ik schaam me voor u. We zijn niet langer een democratie, maar een vanuit Brussel geleide dictatuur.”

Om 13.00 uur komen de ministers van financiën van de eurolanden bijeen om te stemmen over het steunpakket, dat bestaat uit een lening van 85 miljard euro. Nederland stemt voor, zo liet Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer weten. Hij noemde het tegenover Reuters positief dat het Griekse parlement akkoord is.

De voorgestelde plannen

Naast dat bedrag kunnen de Griekse banken ook op een kapitaalinjectie van tien miljard rekenen, zo melden bronnen in de Griekse overheid. In ruil daarvoor moeten de Grieken een hoop hervormingen doorvoeren, zij het niet zo veel als aanvankelijk geëist. Een greep uit de maatregelen:

  • afschaffing belastingvoordelen voor boeren;
  • hogere belasting voor de scheepvaart;
  • hardere ingrepen bij belastingschulden;
  • verhoging van de pensioenleeftijd;
  • jaarlijkse korting op de sociale zekerheid van 0,5 procent van het bbp;
  • liberalisering van de gasmarkt in 2018;
  • deregulering van gesloten beroepen als notarissen.

Een van de geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds, vindt echter dat Brussel zich nog soepeler moet opstellen ten opzichte van de Grieken. De eurolanden moeten met Athene in gesprek over schuldenverlichting, zo bepleitte Delia Velculescu, voorzitter van het Griekenlandteam van de IMF. Ze zei:

“We hopen [dat] de Europese partners van Griekenland de komende tijd beslissingen nemen over schuldenverlichting, zodat de Griekse schuld weer houdbaar kan worden. Het IMF zal nauw betrokken blijven met het Griekse parlement en de Europese partners.”

    • Joost Pijpker