Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Grieken keuren reddingspakket goed, maar Tsipras verliest steun

Het Griekse parlement is nu akkoord met de voorwaarden voor hulp. Maar de kans op vervroegde verkiezingen stijgt.

De meningsverschillen over het derde reddingsplan voor Griekenland zijn binnen de regeringspartij Syriza zo hoog opgelopen dat premier Tsipras een vertrouwensstemming zal vragen. Dat zou een eerste stap kunnen zijn naar vervroegde verkiezingen.

Gisteren en vannacht is in het parlement fel gedebatteerd over de voorwaarden voor het derde reddingsplan, van ongeveer 85 miljard euro. Daarover was maandag een principeakkoord met de geldschieters bereikt. Later vandaag zouden de ministers van de eurozone zich erover beraden. Duitsland heeft nog veel vragen.

Doordat een groot deel van de oppositie meestemde met de regering, werd het akkoord door 222 van de 300 parlementariërs goedgekeurd. Maar de kloof binnen Syriza verbreedt en verdiept zich. Kamervoorzitter Konstantopoulou, fel tegenstander van Tsipras, probeerde met procedureregels het debat te vertragen. Gisteravond werd afgesproken dat het inhoudelijke debat om half twee ’s nachts zou beginnen. De stemming was na een uitputtende zitting om acht uur vanmorgen. Van de 149 Syriza-afgevaardigden stemden er 43 tegen of onthielden zich van stemming. Dat zijn er meer dan bij twee eerdere stemmingen over de voorwaarden voor het derde hulpplan.

Oud-minister Panagiotis Lafazanis, leider van het verzet binnen Syriza, kondigde gisteren aan dat hij een nieuwe beweging wil opzetten. We moeten „de dictatuur van de eurozone verpletteren”, zei hij in het debat. Ook de jongerenbeweging van de partij nam afstand van Tsipras en diens „plotselinge draai naar de neoliberale strategie van het memorandum”.

Na 20 augustus, als Griekenland een lening van 3,2 miljard moet terugbetalen aan de Europese Centrale Bank, wil Tsipras een vertrouwensstemming houden in het parlement. Daarbij zou de oppositie hem niet steunen.